Nowe Dodatki Mieszkaniowe

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
LuuLane
Starszy referent
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)
Kontakt:

Re: Nowe Dodatki Mieszkaniowe

Post autor: LuuLane »

Marek1992 pisze: 04 cze 2020, 9:55 Skąd wniosek, że tylko najemcom? Ano w tarczy antykryzysowej dodane będzie art. 15zzzic.:
"Osobom, o których mowa w art. 2 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych, zwanym dalej "najemcami", może zostać przyznany dodatek mieszkaniowy powiększony o dopłatę z Funduszu Przeciwdziałania COVID-19, zwanej dalej dopłata"
Nie zrozumiałam właściwie Twojego poprzedniego posta, myślałam, że mówisz o tym, że cały DM będzie przysługiwał już tylko najemcom :) A dopłata owszem, we wszelkich wypowiedziach szanownie nam panujących jest określana jako pomoc osobom wynajmującym mieszkania.
Fantomas
Referent
Zajmuję się: DM i DE
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Dochód wychodzi na to że będziemy brać też za 3 miesiące ale netto i odejmować będziemy od tego płacone przez członków gospodarstwa alimenty. Wykreślony jest też art. 6 ust. 2. A przeciętne wynagrodzenie w gospodarce narodowej z tego co widzę to ogłaszane jest raz do roku w lutym więc byłoby podobnie.
Liczyłem że ruszą jednak ten przepis odnośnie metrażu mieszkania bo to bardzo blokuje ludziom możliwość korzystania z dodatków.
Kasitwix
Stażysta
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS
Kontakt:

Post autor: Kasitwix »

"A przeciętne wynagrodzenie w gospodarce narodowej z tego co widzę to ogłaszane jest raz do roku w lutym więc byłoby podobnie."
Skąd słowo "przeciętne"?
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

Jeżeli teraz będziemy korzystać z dochodu ze świadczeń rodzinnych czy to oznacza, że będziemy mogli weryfikować z ZUSem albo Urzędem Skarbowym?

Kasiu, "przeciętne" zostało użyte w tym projekcie. I jak patrzę na stronie ZUS to te przeciętne wynagrodzenia są co kwartał ustalane.
EDIT: pomyliło mi się, kwartalne są przeciętne wynagrodzenia
roczne są przeciętne wynagrodzenia w gospodarce narodowej - te zostało użyte w tym projekcie
Kasitwix
Stażysta
Kontakt:

Marek1992 pisze: 04 cze 2020, 13:16 Jeżeli teraz będziemy korzystać z dochodu ze świadczeń rodzinnych czy to oznacza, że będziemy mogli weryfikować z ZUSem albo Urzędem Skarbowym?

Kasiu, "przeciętne" zostało użyte w tym projekcie. I jak patrzę na stronie ZUS to te przeciętne wynagrodzenia są co kwartał ustalane.
EDIT: pomyliło mi się, kwartalne są przeciętne wynagrodzenia
roczne są przeciętne wynagrodzenia w gospodarce narodowej - te zostało użyte w tym projekcie
Możesz powiedzieć w jakim punkcie, bo chyba ślepa jestem :)
Fantomas
Referent
Zajmuję się: DM i DE
Kontakt:

Post autor: Fantomas »

Kasitwix - Art. 6 ust 2 (str. 14) masz wyraźnie napisane "przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej, obowiązującego w dniu złożenia wniosku".
Jest ono ogłaszane raz w roku tutaj: https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty ... 273,7.html
Marek1992
Referent
Zajmuję się: DM/DE/DO/ZP/Archiwum/40+/DW
Kontakt:

Post autor: Marek1992 »

To jest ostatnie 2 wersy na stronie 14 tego projektu, czyli Art 6 ust 2 lit a
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Fantomas w świadczeniach rodzinnych nie ma dochodu netto są przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, art. 30b, art. 30c, art. 30e i art. 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2019 r. poz. 1387, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne.

Marek1992 wątpię, że będziecie mieli dostęp do US bo i po co skoro bierzecie z 3 ostatnich miesięcy a takich danych US nie ma. Dobrze byście dostali dostęp do ZUS ale i tak on nie pomoże mam we wszystkim.
Kasitwix
Stażysta
Kontakt:

Fantomas pisze: 04 cze 2020, 13:42 Kasitwix - Art. 6 ust 2 (str. 14) masz wyraźnie napisane "przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej, obowiązującego w dniu złożenia wniosku".
Jest ono ogłaszane raz w roku tutaj: https://stat.gov.pl/sygnalne/komunikaty ... 273,7.html
Dziękuję
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Nie zajmuję się dodatkami mieszkaniowymi ale poczytajcie też art.12 str.43-47. Z tego co wyczytałem te dopłaty do 1500,00 zł będzie robiła gmina czyli pewnie wy, ale może źle to zrozumiałem. Emilewicz mówiła, że ma to wejść już od 1 lipca.
ODPOWIEDZ