OBOWIĄZKIEM KOORDYNATORA RODZINNEJ PIECZY ZASTĘCZEJ JEST ZGŁASZANIE DO OŚRODKÓW ADOPCYJNYCH DZIECI Z UREGULOWANĄ SYTUSACJĄ PRAWN - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 31 mar 2012, 15:37

Jedno z zadań koordynatora rodzinnej pieczy zastepczej dotyczy:

Art. 77 ust.3 pkt.5 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
5) zgłaszanie do ośrodków adopcyjnych informacji o dzieciach z uregulowaną sytuacją prawną, w celu poszukiwania dla nich rodzin przysposabiających;
Art. 79. ust.5
5. W przypadku niewypełnienia obowiązku, o którym mowa w art. 77 ust. 3 pkt 5, z koordynatorem rodzinnej pieczy zastępczej stosunek pracy lub umowa o świadczenie usług, o których mowa w ust. 2, mogą zostać rozwiązane bez zachowania okresu wypowiedzenia.

To bardzo trudne zadanie ponieważ mamy wspierać pomagać dzieciom i rodzinom zastepczym, budzić zaufanie tych rodzin, kontaktowac się z nimi bezpośrednio w środowisku,a następnie mamy zgaszać dzieci z tych rodzin zastępczych do ośrodków adopcyjnych, oczywiscie wszystko za ich wiedzą.
Poinformowałam babcie ,która wychowuje wnuka w rodzinie zastepczej,ze muszę go zgłosic do osrodka adopcyjnego ( ponieważ ma uregulowaną sytuację prawną) no i jak myślicie,jaka była jej reakcja?może ustawodawca będzie informował w takim przypadku te rodziny zastępcze....żenada!
polecam link:

https://planujedziecko.familie.pl/artyku ... 518,1.html

~Family Placement Worker- koordy

Napisano: 31 mar 2012, 17:06

zgadzam się, zamiast wspierać rodziny i budzić zaufanie, siejemy niepokój i \"postrach\", trudno w takich warunkach o dobrą współpracę...Osobiście mam całkiem sporo takich syt. i dzieci z rz są tak zżyte, że nie wyobrażam sobie gdyby miały trafić nagle do obcych ludzi. Niby dla dobra dzieci, a wychodzi na to, że znów traktuje się je przedmiotowo...
~sofia

Napisano: 31 mar 2012, 22:57

hej ja już zgłosiłam do OA większość dzieci i dzwoniła ostatnio pani i mnie pouczyła, że dzieci z rodzin spokrewnionych mam nie zgłaszać.. a te które skończyły 13 lat z rodzin niezawodowych i zawodowych mają podpisać oświadczenie, że nie chcą iść do adopcji
~jola

Napisano: 01 kwie 2012, 0:06

W ustawie nie jest określone z jakich rodzin mamy zgłaszać dzieci do ośrodków adopcyjnych, czy to rodz. spokrewnione, czy niezawodowe lub zawodowe:
Art. 77 ust.3 pkt.5 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej
5) zgłaszanie do ośrodków adopcyjnych informacji o dzieciach z uregulowaną sytuacją prawną, w celu poszukiwania dla nich rodzin przysposabiających;
z uregulowaną sytuacją prawną, czyli wszystkie niezaleznie w jakiej rodzinie zastepczej zostały umieszcone. Natomiast w przypadku rodzin spokrewnionych poinformowano nas, żeby przy każdym dziecku napisać, ile czasu przebywa w rodzinie, jego wiek i jakie jest pokrewieństwo ( dziadkowie lub rodzeństwo) W przypadku dzieci, które ukończyły 13 lat nie bierzemy od nich żadnych oswiadczeń, czy wyrażają zgodę na adopcje, to nie nasza rola.

4) Zgoda małoletniego (art. 118 KRO)
Zgoda małoletniego na przysposobienie jest konieczna, jeśli ukończył on 13 lat (art. 118 § 1 KRO). Uprawnienie to związane jest z granicą wieku, której osiągnięcie przez dziecko powoduje uzyskanie ograniczonej zdolności do czynności prawnych. Wyrażenie zgody na przysposobienie jest uprawnieniem dziecka, co wyklucza możliwość zastąpienia go w tym zakresie przez przedstawiciela ustawowego.

Zgoda od małoletniego poniżej 13 roku życia nie jest wymagana, jednakże sąd jest zobowiązany wysłuchać przysposabianego, jeśli może on pojąć znaczenie przysposobienia (art. 118 § 2 KRO).

Wyjątkowo sąd opiekuńczy może orzec przysposobienie bez żądania zgody przysposabianego (powyżej 13 lat) lub bez jego wysłuchania (poniżej 13 lat), jeśli nie jest on zdolny do wyrażenia zgody (np. z powodu choroby) lub jeśli z oceny stosunku między adoptującym a przysposabianym wynika, że uważa się on za dziecko przysposabiającego, a żądanie takiej zgody byłoby sprzeczne z dobrem przysposabiającego.

Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy
Dział II
Przysposobienie
Art. 118. § 1. § 2. § 3.

link:

https://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3 ... ienie.html

~~Family Placement Worker- koord

Napisano: 01 kwie 2012, 12:09

co powiat i OA to inne zasady :D he he ja zgłoszę wszystkie dzieci z rodzin niezawodowych i zawodowych na takich specjalnych drukach, które sobie opracowałam a o dzieciach z rodzin spokrewnionych to tylko napiszę, że takie i takie dziecko przebywa w danej rodzinie np. u babci tyle i tyle lat...
~jola

Napisano: 19 kwie 2012, 17:15

ustawa mówi, że zgłosić musimy wszystkich -niezależnie od rodziny - proponuję dodawać adnotację w informacji o rodzaju relacji łączącej dziecko z rodziną ....
~szkal31

Napisano: 19 kwie 2012, 23:21

Miejmy nadzieję ,ze w OA pracuja ludzie ktorym zależy na dobru dzieci
ustawa sama sobie zaprzecza z jednejm strony mżzliwość pozostania w RZ do 25rż, a z drugiej zgłaszanie dzieci do adopcji- PARANOJA tylko u NAS
A co z alimentacja art.38 ustawy, tez mamy pisac do Sądu?????
~femi

Napisano: 21 kwie 2012, 1:27

Myśmy zgłosili zbiorczą listą dzieci do OAO a oni nam odpisali, że chcą wypełnione katry adopcyjne - tak postrzegają współpracę, dobre co?
~koordynator

Napisano: 21 kwie 2012, 9:33

według ustawy...adopcja jest wyłączną kompetencją OAO...nasz też chciał abyśmy wypełniały karty, ale z uwagi na ten zapis odmówiłyśmy...wypełniamy tylko część odnośnie sytuacji zdrowotnej. Swoją drogą ciekawe czy jak sąd zgłasza dziecko z uregulowaną sytuacją to OAO od niego wymagają karty zgłoszenia? coś nie chce mi się wierzyć....
~kaja

Napisano: 19 wrz 2012, 14:54

W lipcu skończyłam studia i niedawno zaczęłam pracę jako koordynator. Nie bardzo wiem jak zrobic plan pracy z dzieckiem, może ktos coś podpowie???Niestety jak zaczynałam prace, to przede mną nie było nikogo na tym stanowisku.
~Emi...

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x