OBOWIĄZKIEM KOORDYNATORA RODZINNEJ PIECZY ZASTĘCZEJ JEST ZGŁASZANIE DO OŚRODKÓW ADOPCYJNYCH DZIECI Z UREGULOWANĄ SYTUSACJĄ PRAWN - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 20 wrz 2012, 0:17

jak w większości przypadków...
~wiki

Napisano: 24 wrz 2012, 22:19

art. 164 ust 2 - ro ośrodek adopcyjny wypełnia karty!!!!
~....

Napisano: 26 wrz 2012, 10:27

Czy mógłby ktoś z Was przesłać mi na maila taki przykładowy opracowany druk zgłoszenia dziecka z uregulowaną sytuacją do OA, lub podpowiedzieć jak to robicie? czy to wychodzi bezpośrednio od Was jako koordynatora czy przez PCPR?
~Paulina

Napisano: 26 wrz 2012, 14:14

Ja staram się zgłaszać wszystkich na bieżąco. Jeśli chodzi o druk zgłoszenia, korzystam wzoru karty dziecka z rozporządzenia MPiPS i na nim uzupełniam informacje, do których udało mi się dotrzeć. Każdy ma swój system pracy, ale myślę, że na ocenę sytuacji dziecka warto zapraszać także przedstawicieli OA i we wnioskach umieszczać sformułowanie o pozostawieniu w pieczy.
~ren31

Napisano: 26 wrz 2012, 22:26

my piszemy pismo przewodnie zgłaszając dziecko do procedury kwalifikacyjnej i podczepiamy do tego naszą ocenę sytuacji dziecka
~małolepsza

Napisano: 16 cze 2013, 20:20

żyje ktos tu jeszcze? bo mam pare pytań :)
~misiulek

Napisano: 18 cze 2013, 1:17

To je zadaj:)
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 18 cze 2013, 16:18

Jednak ktoś żyje :)) Ja pracuje od niedawna jako koordynator i niby od ponad roku funkcjonuje ustawa więc też niby niejasności być nie powinno, jednak koordynator przede mna dużo rzeczy robił na \"czuja\" nie było szkoleń, nie było kontroli więc nie wiadomo co będą ewentualnie kontrolować. Mam plan pomocy wg podanego juz powyżej wzorca (naście kartek:) i w sumie mam największy problem z rodzicami biologicznymi:/ ja nie mogę jeżdzic do biologicznych opsy też nie chcą(powinen być asystent ale go nie ma, na prośbę o informacje piszą żeby sie samemu skontaktować lub wogóle nic nie odpisują) jak więc zabawić sie w sherloka i zdobywać niektóre informacje jak na przykład liczba i przebieg porodów :) Nie moge tez zrozumieć tabelki \"Inni czlonkowie rodziny\" odnosi się tez do biologicznych i znów przydałby sie prywatny detektyw. Rozumiem jeśli np adres pobytu rodzica nie jest znany wtedy pisze brak informacji, gorzej jeśli jest. Odności terminu realizacji wipsujesz konkretny czas? ja dotychczas pisałam w wiekszosci przypadków na bieżąco lub w miarę potrzeb ale nie wiem czy to dobrze, no i jak często wpisujesz minitoring?? i co piszesz po? koordynator przedemna twierdził że plany robi sie co pół roku ale w ustawie tego nigdzie nie ma wiec nie wiem skad on to wyrtrzasnął robimy teraz z koleżanką wszystkim od nowa zeby były już na jednym druku ale też nie wiem czy słusznie no i ost pytanie narazie:)) co z usamodzielnianymi? robisz im plan pomocy? niby mają IPU ale z drugiej strony w zadaniach jest wspieranie wychowanka usamodzielniajacego się a u nas nimi zajmuje się socjalny. Troche mi wyszedł esej, mam nadzieje ze się odnajdziesz w tym powyższym bałaganie pozdrawiam :)
~misiulek

Napisano: 19 cze 2013, 0:52

Misiulku bardzo współczuję Ci galimatiasu w jakim się znalazłeś. I to nie tylko Ty ale wszyscy koordynatorzy rodzinnej pieczy zastępczej, którzy nie mają jasno określonych zasad funkcjonowania w tej roli. Jasno - nie oznacza szczegółowo bo każda sytuacja jest inna. Postaram się coś podpowiedzieć, ale zaznaczam, że najlepiej jest wypracować sobie w uzgodnieniu z kierownictwem zasady czy procedury działania. Rola koordynatora dopiero się określa nie ma metodyki pracy - w porównaniu do metodyki pracy socjalnej. Proponuję zorientować się we właściwym ROPS czy nie organizują szkoleń lub doradztwa dla tej grupy osób. To jest zadanie Regionalnych Ośrodków Polityki Społecznej (u Marszałka wojeództwa najczęściej). Ale do sedna:
1. Rodzice biologiczni - żródłem wiedzy są głównie rodzice zastępczy, Sąd - w zakresie władzy rodzicielskiej, urzędy stanu cywilnego w zakresie ojcostwa, biura meldunkowe - okresy i adresy zameldowania stałego lub tymczasowego, właściwe ops lub jednostki wypłacające świadczenia rodzinne - jeśli rodzice są ich klientami to możesz uzyskać dostępne dane ale nie licz na to, że ktoś za Ciebie zbierze informacje - ale próbować zawsze możesz grzecznie prosząc, powołując się na art. 3 ust 2 i art. 7 uowrispz i uzasadniając do czego Ci ta wiedza jest potrzebna, podobnie z policją, służbą zdrowia (przychodnia, szpital), no i oczywiście sami rodzice biologiczni - ale jako koordynator możesz z nimi pracować tylko w zakresie kontaktów z dzieckiem i współpracy z rodziną zastępczą. Nie napisałeś po co Ci kontakt z rodzicami biologicznymi i co chcesz dzięki uzyskanym informacjom osiągnąć - stąd tak ogólna moja odpowiedź. Nie wiem do czego potrzebna Ci liczba i przebieg porodów? Jeśli nie masz informacji skąd pozyskać, to napisz brak danych - nikt Ci za to głowy nie urwie, bo nie to jest najważniejsze dla dobra dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej.
2. Inni członkowie rodziny - to mogą być rodzice biologiczni, ale również inni krewni dziecka, w tym rodzeństwo - główne źródło wiedzy to znów rodzina zastępcza, czasem Sąd (np. w zakresie postępowań dot. władzy rodzicielskiej nad innymi dziećmi), właściwy ops - jeśli rodzice lub krewni są jego klientami, czasem ośrodek zdrowia.
3. Terminy realizacji powinny być podane konkretne i sprecyzowane. W zależności czego dotyczą. Jeśli zadanie do wykonania jest jednostkowe, np. przeprowadzenie badania dziecka w poradni psychol.-ped., to możesz określić jeden konkretny termin - do .... Jeśli zadanie jest powtarzalne, np. dotyczy uczestnictwa dziecka w zajęciach pozalekcyjnych - określ np. w ten sposób - w każdy poniedziałek, lub nie mniej niż 2 razy w tygodniu itp.
4. U nas nie wpisuje się monitoringu - bo nie widzę zasadności umiejscawiania takiego zadania w planie pomocy dziecku umieszczonemu w pieczy zastępczej. Monitoring kogo?; czego? Jeśli widzisz potrzebę monitorowania funkcjonowania małoletniego lub rodziny zastępczej, to robisz to poprzez kontakt osobisty z tymi osobami lub pozyskujesz informacje na temat tych osób w ramach współpracy z innymi instytucjami - szkołą, przedszkolem, policją, ops, przychodnią itp. I wtedy uzyskane informacje posłużą Ci do sporządzenia oceny sytuacji dziecka, oceny rodziny zastępczej, określenia co do dalszej zasadności pobytu dziecka w pieczy zastępczej.
5. Plan pomocy dziecku powyżej 3 lat powinno się robić nie rzadziej niż co pół roku, albo je tylko modyfikować - bo najpóźniej co pół roku oceniasz sytuację dziecka umieszczonego w pieczy zastępczej, a w przypadku dziecka małego częściej. Ocena sytuacji dziecka powinna być przeprowadzana w miarę potrzeb, jednak w przypadku dzieci w wieku poniżej 3 lat nie rzadziej niż co 3 miesiące, a w przypadku dzieci starszych nie rzadziej niż co 6 miesięcy. Po dokonaniu oceny sytuacji dziecka organizator rodzinnej pieczy zastępczej formułuje na piśmie opinię dotyczącą zasadności dalszego pobytu dziecka w pieczy zastępczej, a następnie przekazuje ją do właściwego sądu.
6. Popieram zasadność posługiwania się jednym wzorem planu pomocy dziecku jeśli chodzi o jego obszary, ale treści muszą być dostosowane do sytuacji konkretnego dziecka, jego rozwoju i potrzeb.
7. Usamodzielniani - tzn. Ci którzy osiągnęli pełnoletność i pozostali w pieczy zastępczej? Jak sama nazwa wskazuje plan pomocy dziecku dotyczy dzieci - czyli osób niepełnoletnich. Wg mnie nie ma po co dublować dokumentacji. każdy zblizający się do 18-tki dzieciak powinien przygotować indywidualny program usamodzielnienia - i to jest dokument, który określa jego cele życiowe, potrzeby i możliwości. Zadanie wspierania usamodzielnianego z rodzinnej pieczy zastępczej ma zgodnie z art. 77 ust. 3 pkt 6 uowrispz koordynator rodzinnej pieczy zastępczej. Pracownik socjalny też może wspierać ale w innej roli - np. w zakresie udzielanych świadczeń.
Mam nadzieję, że Ci pomogłam. Przedstawiłam rozwiązania stosowane u nas - być może ktoś ma inne. Ustawa nie reguluje takich \"drobiazgów\" jak sposób tworzenia i realizacji planów, ocen, opinii czy współpracy pomiędzy instytucjami i wymiany istotnych informacji. Dlatego proponuję abyś razem z koleżankami i kolegami z pracy zaproponował własne rozwiązania i uzyskał ich akceptację od swojego przełożonego. Wart sie także wybrać na jakieś szkolenie - może są w Twojej okolicy organizowane bezpłatne? Wtedy będzie łatwiej. Powodzenia
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 19 cze 2013, 11:18

Dziękuję Kasiu za podpowiedzi, informacja o rodzicach biologicznych potrzebna mi właśnie do planu pomocy, nie wiem jaki wy macie druk u nas jest taka forma rozległa, i jak dla mnie osobiście są to informacje zbędne tak jak właśnie liczba porodów i ich przebieg u matki biologicznej, sama praca choć bywająca ciężka psychicznie(ale z tym stykamy się w wielu innych) jest w porządku, dobijają mnie niestety te papierki, szukanie, proszenie się wieli instytucji, i nawet sie nie obejrzysz masz nad sobą stots dokumentacji, i wymyka się to co najważniejsze - dziecko. 1)Odnośnie terminu realizacji, jeśli mam konkretne zadanie np. przydzielenie asystenta matce b. wpisuje termin przez jaki bedzie on pracował np do nastepnej oceny zasadności, ale mam też ogólne zalecenia np. zapewnienie opieki lekarskiej adekwatnie do wystepujacych schorzeń i wtedy pisze w miarę potrzeb, no bo dziecko jest pod stałą kontrolą pewnie do konca zycia. A jak mam np. dziecko przy którym zaleciłam kontrole i organizowanie aktywnego spedzania czasu wolnego(małego pochłaniają gry i tv) to mam napisać konkretny termin? i co w momencie jego realizacji co potem?
2) Mam tez dzieci u których faktycznie nic bym nie dała, w szkole, dobrze, w domu dobrze, zdrowie dobrze, rozwój emocjonalny dobrze itd no ale czuje presje ze jednak coś tam musze wpisać w ten plan, masz podobnie?
3) nie bardzo zrozumiałam twojej wypowiedzi z pkt.5 przecież ocena jest swoja drogą a plan swoją dlaczego plan robimy nie póżniej niż co 6mcy na jakiej podstawie?(pytanie początkującego -wybacz:)
4) U nas usamodzielniający to taki który jest pełnoletni i własnie opuścił piecze i ma IPU, ale teraz sobie myślę że faktycznie z art. 77 ust. 3 pkt 6 wynika ze wspieramy tych co zostali w pieczy i sie nie usamodzielniają.Więc plan pomocy powinno się robić pełnoletnim ale pozostającym w rodzinie(oni nie mają IPU) czy dobrze kombinuje?:) Dzięki Kasia za wymianę informacji, dobrze doradzić się kogoś mądrzejszego:) mam jeszcze pytanie spoza tematu - czemu zaglądasz na to prawie wymarłe forum?- moderator? :)
~misiulek

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x