ocena sytuacji dziecka - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 28 mar 2012, 11:56

Jak u Was fizycznie to wygląda?Czy dokonywaliście już takich ocen. Jaki był w ocenie udział psychologa i pedagoga?
~W...

Napisano: 28 mar 2012, 22:46

Hej. Dziś właśnie miałam pierwszą ocenę sytuacji dziecka. Dzieci do lat 3 (nie rzadziej niż co 3 miesiące). Uczestnikami spotkania mającego na celu dokonanie oceny byli: koordynator rodzinnej pieczy zastępczej/pracownik socjalny, psycholog, pedagog, przedstawiciel ośrodka adopcyjnego, przedstawiciel organizatora pieczy (czyli ja) i asystent rodziny. Ocena dokonywana na podstawie m. in. wcześniej sporządzonego druku dot. oceny sytuacji dziecka w rodzinie zastępczej opracowanego wspólnie z rodziną zastępczą. Oceniliśmy 35 dzieci w ciągu prawi 4 godzin.
Biorąc pod uwagę, że w rodzinach zastępczych mam ponad 400 dzieci to teraz zastanawiam się jak to rozwiązać, żeby było sprawnie, ekonomicznie, zgodnie z prawem itp. bo trwa dość długo. Sporządziłam protokół ze spotkania z załącznikiem (lista dzieci z rodzin zastępczych, których funkcjonowanie było oceniane). Każda ocena podpisana przez RZ i członków w/w zespołu ,zostanie przekazana do Sądu. Jak ktoś ma lepszy patent to chętnie skorzystam z doświadczeń. Co do udziału pedagoga i psychologa, to brali udział w dyskusji przy ocenie a część dzieci po prostu znają (bo to mój psycholog i pedagog)
~Aga

Napisano: 28 mar 2012, 23:29

bardzo fajnie to rozegraliście :) u nas organizator nie ma zamiaru zapraszać asystentów, bo ich nie ma, przedstawiciela ośrodka adopcyjnego również nie, pedagoga i psychologa nie ma... czyli będzie tylko koordynator i organizator... dzieci do 3 lat mamy tylko 5, u trojga byłam na ocenie, dwójkę jeszcze muszę odwiedzić... czarno widzę te oceny sytuacji dziecka, bo osoba, która wykonuje te zadania nie kwapi się do czegokolwiek...
~jola

Napisano: 29 mar 2012, 23:04

Witam
Aga> u nas ocena wyglądała tak, że zaproszony był : przedstawiciel sądu( kurator), asystent, pedagog, psycholog, koordynator, organizator, oraz rodzic zastępczy. Ocena dokonana wspólnie z rz. łącznie z planem pomocy dziecku z podpisem rz. , koordynatora oraz organizatora.
Przyznam, że idzie to wszystko bardzo mozolnie;/
Także 35 dzieci przez 4 godziny to na prawdę super sprawa.
Jaki arkusz stosujecie, możesz się podzielić pomysłem?
~sofia

Napisano: 30 mar 2012, 0:31

ja jestem koordynatorem, ale jeszcze nie mam tego planu pomocy dziecku, bardzo proszę o jakieś pomysły jak go stworzyć...
~jola

Napisano: 30 mar 2012, 0:42

https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=26

temat był już wcześniej \"wałkowany\".
~sofia

Napisano: 31 mar 2012, 13:40

do~Agi
my tez mielismy pierwszą ocenę sytuacji dziecka, przy ocenie byla obecna rodzina zastepcza ,koordynator,pedagog, przedstawiciel organizatora pieczy zastepczej.Ocena dokonywana była na podstawie m. in. wcześniej sporządzonego druku dot. oceny sytuacji dziecka w rodzinie zastępczej.Został spisany protokół oraz ocena podpisana przez RZ i członków w/w zespołu, która zostanie przekazana do Sądu w najblizszym czasie.
Mam pytanie , jezeli dziecko jest zdrowe ma 2latka i nie wystepują problemy w rodzinie zastepczej to pod jakim kątem mam napisać plan pomocy dziecku i działania ,które mają na celu mu pomóc?powrót do rodziców biologicznych nie wchodzi w grę, ponieważ mają ograniczone prawa rodzicielskie i nie ma zatrudninego asystenta rodziny ,który by z nimi pracowal na rzecz powrotu dz. do rodz. biol.
AGA chętnie sie z toba wymienię doswiadczeniami, podaj maila to napisze do Ciebie.
pozdrawiam! :)
~Family Placement Worker- koordy

Napisano: 31 mar 2012, 17:36

ale wy wszyscy macie fajnie, że tak dużo ludzi do pracy
ja nie mam asystenta, koordynatora, psychologa, ośrodka adopcyjnego a nie jestem z aż takiego małego powiatu
Nie mam pomysłu jak to zrobić bo jestem sama
Wcześnie j byłam pracownikiem socjalnym, obecnie sama nie wiem kim bo moje szefostwo jakoś nie kwapi się do zmian i co mam zrobić?
Jadę do RZ rozmawiam o dziecku, dzwonię do ops, pytam o rodziców biologicznych i rodzinę i piszę opinię bo nie mam z kim pracować
~ala

Napisano: 05 kwie 2012, 23:10

szacunek za te 35 dzieci przez 4 godziny rozumiem,że masz przykładowe rodziny,cla mnie ocena sytuacji zajęła ostatnio 2,5 h na jedno dziecko, poczekam, aż dojdziesz do dzieci powyżej 16 roku życia

a propos planów pomocy pieszecie dla każdej rodziny czy tylko powstałej po 1 stycznia 2012
~gonia

Napisano: 27 kwie 2012, 12:32

w jaki sposób w ocenie sytuacji dziecka zawrzeć ocenę stanu zdrowia dziecka?
- Art 129 pkt 5....

rozumiem że należy stworzyć narzędzie w celu dokonania oceny sytuacji dziecka, w ocenie zgodnie z art 130 bierze udział psycholog, pedagog, asystent, koordynator rodzina zastępcza itp

ale w jaki sposób merytorycznie taki zespół może wypowiedzieć się na temat stanu zdrowia dziecka?

Wyda się, że ocenę taką sporządzić musi lekarz podstawowej opieki zdrowotnej ... jak to wygląda w innych powiatach?
~szkal31

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x