obscenicznie - HYdE PaRK

Strona 4 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 20 lut 2017, 11:44

zależy:
nazwy członków narodów, ras i szczepów piszemy z duże litery, np.: Arab (członek narodu), Słowianin, Żyd (członek narodu), Szwed, Murzyn (człowiek rasy czarnej), Metys (Indianin z domieszką krwi białej), Papuas,
ale: muzułmanin, katolik, protestant, arab (koń pochodzący z Półwyspu Arabskiego o maści gniadej lub karej), żyd (wyznawca judaizmu), murzyn (ktoś opalony lub wykonywujący za kogoś pracę), itp.

Ściśle biorąc, należałoby pisać żyd, idąc za przepisem, który mówi, że małą literą pisze się nazwy wyznawców, a wielką literą nazwy narodowości. Jednak w przypadku Żydów granica między wyznaniem a narodowością jest często trudna do przeprowadzenia. Dlatego już w Słowniku wyrazów kłopotliwych (1994) zachęcaliśmy czytelników, aby w sytuacjach wątpliwych używali raczej wielkiej litery niż małej. Tak więc pisownia Żyd, oznaczająca przede wszystkim osobę narodowości żydowskiej, może być - naszym zdaniem - stosowana też w odniesieniu do osób wyznania mojżeszowego.
Mirosław Bańko, Uniwersytet Warszawski
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2017, 12:04

"Elmer, jeśli bardzo uprzejmie poproszę Cię o pomoc, ( przeczytanie) - to będziesz miał czas? czy odmówiesz mi?"
zależy jaki dasz mi termin i ile to będzie miało stron
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2017, 12:10

Czyli znajdziesz czas.Dziękuję. Jest jeszcze wyjaśnienie prof. Krajewskiego, chyba najlepsze,co do pisowni, nie wiem czy przytaczałeś. Zresztą, nie ma się co spierać. Dowodów w/w jest na tyle..., by uznać,iż zdecydowanie piszemy DUŻĄ literą.
Anioł

Napisano: 20 lut 2017, 12:28

Dużą literą wyraża się szacunek... ja pisałbym małą ;)
Gość

Napisano: 20 lut 2017, 12:28

Przepraszam elmer. Nie zauważyłam Twojej odpowiedzi. Jeden tekst ( 15 stron). Mnie jest niezręcznie co do wyznaczania terminu. Ale mam go bardzo mało, czasu znaczy się - tydzień, nawet mniej. Tekst jest dobry merytorycznie, tak mi się wydaje, ale nie wiem czy dostosowałam się do wszystkich zaleceń edytorskich Wydawnictwa - nie spotkałam jeszcze tylu obostrzeń. Ja już błędów nie widzę, a to źle... Znam ich. Nie odpuszczą a bardzo mi zależy. No i co ?
Anioł

Napisano: 20 lut 2017, 13:09

Widać że ameba jest za głupi albo zbyt leniwy :lol:
9i6

Napisano: 20 lut 2017, 13:16

prześlij, może się uda
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 lut 2017, 13:19

Dziękuję bardzo fest elmer.
Anioł

Napisano: 20 lut 2017, 20:37

tylko elmerku uważaj na żonkę z tem czytaniem a nóż a widelec znowu ci małżeńskie kajdany zaciśnie i gucio z czytania będzie i tak już tylko we robocie piszesz bo w domy małżonka pantofelka pod obcesem trzyma
Gość

Napisano: 20 lut 2017, 21:08

Jaaa to woolałbyym aaaadaaasia pooprosić aaalbo juuunioooraaa jeeszcze leepiej. Noo booo jaak aameeeba nie daaaje raaady too i eeelmer mooże niee daaać aaaniołku i coo wteedy?
gucio

Strona 4 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x