Nie róbmy scen proszę Państwa.
Ten człowiek czytał i recenzjował moje artykuły już dawno, zgodził się, ja poprosiłam. Jego tłumaczenie tekstu " Wychowanie..." na gwarę śląską to fenomem. Cenię sobie inteligentnych ludzi.
Na forum zazwyczaj się nie zgadzamy, bardzo nie zgadzamy. Nie znoszę się tłumaczyć...Ale być może taka moja odpowiedź Państwa ustatysfakcjonuje. Jesteście dorośli.
recenzja «omówienie i ocena dzieła literackiego, spektaklu teatralnego, koncertu itp., zwykle publikowana w prasie»
• recenzyjny • recenzyjka • recenzent • recenzencki • recenzentka • recenzować
Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego
Z pani wpisów wynika, że znacie się z Elmerem od dawna i macie ze sobą kontakt, bo nie prosiła pani o niego. Jedynie pytała czy zechce pomóc. Dlaczego więc od razu nie załatwiła pani tego prywatnym kanałem? Uniknęłaby pani wtedy złośliwości. Czyżby chodziło o to, żeby ktoś dowiedział się, że pani zwraca się do Elmera z prośbą? Ach ta kobieca natura ...
Jestem zmęczona - a noc przede mną...ale dziękuję za tę chwilę relaksu. Wasze opinie i uwagi są bardzo cenne dla mnie, szczególnie teraz. Ja nie mogę sobie pozwolić na żadne chwile słabości,potknięcia. Wasza postawa... zjawisko fenomenalne
Coś Państwu powiem. Recenzje dysertacji są bardzo szczegółowe. Można przeczytać, m.in. "(...) w trakcie lektury napotkałam drobne błędy stylistyczne, interpunkcyjne, "literówki", czy "sugeruję zmianę...", " mankamentem jest..", itd.
I na końcu najważniejsze stwierdzenie, marzenie wszystkich, które brzmi " Recenzowana rozprawa sytuuje się w obrębie socjologii, spełnia wymogi (...) i pozwala na dopuszczenie jej do publicznej obrony".
Trzymajcie Państwo kciuki.
Już kilka lat temu ktoś zwracał uwagę aniołowi, wtedy pod innym nickiem, na recenzjować. Wtedy tez tak się oryginalnie tłumaczyła, że zapadło mi to w pamięć. I oto po kilku latach powtórka. Ten sam błąd i to samo tłumaczenie. Przykład potwierdzający regułę "czym skorupka za młodu...".