Uczelniane stypendia socjalne przeniesione do OPS? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 kwie 2021, 14:43

Hej, wczoraj dotarła do mnie informacja, że w resorcie szkolnictwa wyższego planowana jest reforma pomocy materialnej dla studentów. Propozycja jest taka, żeby stypendia socjalne były przyznawane przez OPS.
Słyszeliście coś o tym? Co o tym myślicie?
Sun
Stażysta
Od: 27 wrz 2017, 19:32
Zajmuję się: ciągle coś zaczynam...

Napisano: 09 kwie 2021, 8:52

No tak – skoro Łopieka miała problem z zaświadczeniami to teraz sama będzie te stypendia przyznawać i wypłacać! Zdaje się, że projekt jest jeszcze w fazie tworzenia. Znalazłem tylko zajawki w prasie o takim pomyśle – nie mam pełnego dostępu:
https://serwisy.gazetaprawna.pl/edukacj ... edura.html
https://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... -2011.html
Może ktoś zna całą treść tych artykułów albo ma informacje z innych źródeł i mógłby się podzielić szerszą wiedzą?
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Napisano: 14 kwie 2021, 18:18

Wiem, że sprawa ma być konsultowana z przedstawicielami OPS z największych miast bo tam jest najwięcej studentów.
Zakłada się, że stypendium socjalne będzie przyznawane przez OPS w trzech jednolitych stawkach - z uwagi na różne dochody. Dochód ma być liczony na podstawie ustawy o świadczeniach rodzinnych ale z uwzględnieniem przepisów w ustawie Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce (trochę inny katalog członków rodziny, dużo świadczeń, których nie wlicza się do dochodu itd.).
Idea polega na tym, że ma być składanie wniosków przez internet już od maja do końca września - i wypłata ma być w październiku. Podstawą mają być dochody - zaświadczenie z urzędu skarbowego oraz alimenty, dochód uzyskany, utracony itd.

Jak ktoś będzie wiedział więcej to dajcie znać. Warto pomagać :)
Sun
Stażysta

Napisano: 31 maja 2021, 21:03

Podbijam, może coś o tym wiecie?

Ponoć mają być jakieś dodatki dla pracowników za te stypendia :)
Sun
Stażysta

Napisano: 01 cze 2021, 12:00

Witam :)
Co tu się dziwić, jak coś jest problemowe to do łopieki, niech główkują. A jak się robi łatwo i przyjemnie to zabrać, mianowicie 500plus do ZUSu. Jak było od dochodu to samorządom (głównie OPS-om), teraz jak czysty pieniądz to niech zarobią inni. Ciekawe co zrobią z koordynacją, czy to w dalszym ciągu spadać będzie na OPS, i co z ewentualnym marnotrawieniem przez rodziców świadczenia, czy pracownik ZUSu pójdzie na wywiad w środowisko :D .
A tak na marginesie, rodzinne też niech zabiorą :D :D
gosia00
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 9:08
Zajmuję się: PS,ŚR i FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x