odpłatność RB - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 sie 2011, 15:28

ODPŁATNOŚĆ RB, co robicie jeśli wysłano do rodzina biol. wszczęcie postępowania,2 razy, nie wstawił się nie kontaktuje się, a w tym samym wszczęciu post, jest informacja ze jeśli się nie skontaktuje w ciągu 7 dni będzie wystawiona decyzja o pełnej odpłatności,(czy to jest właściwe postępowanie bo od miesiąca przejęłam tą fuche rodziców biologicznych i nie jestem pewna tego co zrobiłam )
~jowda

Napisano: 18 sie 2011, 23:16

A na jakiej podstawie grozisz pełną odpłatnością, skoro jest w ustawie, ze naliczanie odpłatności musi być poprzedzone zbadaniem sytuacji? Takie działanie jest bez podstaw prawnych.
~mgr

Napisano: 21 wrz 2011, 23:00

Jeżeli nie możesz ustalić jego sytuacji - a więc nie możesz przeprowadzić wywiadu środowiskowego - musisz jako organ zacząć ustalać i zdobywać wszelkie o nim informacje - a wiec skontaktować się z OPS -em, Urzędem Pracy, wystąpić do biura meldunkowego (potwierdzą czy tam jest zameldowany ) oraz do Urzędu Skarbowego ( jest ustawa, która zezwala na otrzymanie przez instytucje informacji na temat jego dochodów, teraz nie pamiętam jej nazwy....:( )!
~Ewa

Napisano: 22 wrz 2011, 17:07

mam pytanie. Przeprowadzacie wywiady środowiskowe z opiekunami prawnymi dzieci umieszczonych w placówkach, jeżeli opiekunowie nie posiadają dochodu dziecka? I czy wtedy wystawiacie decyzję na odstąpienie? Czy wystarczy tylko oświadczenie od nich, że nie posiadają żadnego dochodu dziecka i nie wystawiacie juz decyzji w tej sprawie. Bo juz sie pogubiłem w tym.
~P

Napisano: 09 paź 2011, 19:59

u nas jeśli rb nie odbiera korespondencji, nie zgłasza sie i nie wpuszcza pracownika socjalnego to nie obciążany. Nie wydajemy wtedy żadnych decyzji.
~moni

Napisano: 16 paź 2011, 18:36

my wtedy obciążamy kosztami
~rex

Napisano: 19 paź 2011, 22:40

a co na to sko? nam kiedyś uchyliło z uwagi na brak rozeznania sytuacji materialno-bytowej rodziny a także podstaw do obciążenie (brak dochodów rodziny) i zwolnienia (np. niepełnosprawność) z odpłatności
~moni

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x