pomoc na usamodzielenienie - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 09 sie 2011, 14:49

Do kiedy wychowanka placówki opiekuńczo-wychowawczej moze złożyc i dostać pomoc pienieżna na usamodzielenienie?czy jest jakiś okres do ktorego może przyjsc i złozyc taki wniosek?
~A

Napisano: 10 sie 2011, 9:44

w przypadku osób, które kontynuują naukę pomoc na usamodzielnienie wypłaca się po zakończeniu nauki, natomiast jeśli już zaprzestała się uczyć to od razu może złożyć wniosek
~Iza

Napisano: 10 sie 2011, 14:17

no to oczywiste,ale osoba wczesniej pracowała i miała wstrzymaną pomoc na kontynuowanie nauki z powodu wysokiego dochodu.Teraz przychodzi po ukończeniu 25 r.życia do pcpr i składa wniosek o pomoc na usamodzielnienie-zazanaczam ze nie pracuje w chwili obecnej.co w takim przypadku?
~A

Napisano: 10 sie 2011, 14:48

my przyznajemy ani w ustawie ani rozporządzeniu nie ma bramek na tą pomoc mówi się tylko o kontynuowaniu nauki, ustawa nowa o pieczy ma już granice czasowe, ale teraz ja bym dała
~pcpr

Napisano: 10 sie 2011, 15:10

dzękuje bardzo za pomoc,też tak myslałam tylko chciałam sie upewnić:-)
~A

Napisano: 10 sie 2011, 23:49

Powinnaś przyznać pod warunkiem, że realizowała program usamodzielnienia, jeśli nie to dlaczego ma dostać? Warunkiem przyznania pomocy jest realizowanie programu i ukończenie nauki a później ewentualne podjęcie zatrudnienia. Za bycie \"pasożytem\" świadczenie się nie należy.
~Grzegorz

Napisano: 11 sie 2011, 9:39

ja tez bym zobaczyła jak przebiegała realizacja programu usamodzielnienia i rozpatrzyła pozytywnie wniosek
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x