pracownicy socjalni z PCPRów jak widzicie siebie po wejściu w życie nowej ustawy o pieczy zastępczej. Jaka nasza rola, czy w ogóle będą istnieć nasze stanowiska?
Taka jak dotychczas wystawianie decyzji, przyznawanie pomocy i jeszcze setki innych bzdur nałożonych nową ustawą. Nie liczył bym na to że będzie mniej pracy
a u mnie chca mnie zwolnic od stycznia bo powiedzieli ze juz nie bedzie rodzin zastepczych w PCPR i nie maja co ze mna zrobic a ja nie zgadzam sie przeciez ktos bedzie musial zajmowac sie praca administracyjna
Ja stoję przed dylematem, bo prawdopodobnie będziemy mogli wybrać pozostanie w obecnym dziale, który będzie pewnie tylko i wyłącznie działem administracyjnym, z pewną stałą pracą, ale bez pracy z ludźmi w terenie i uprawnień pracownika socjalnego, czy też zostać koordynatorem jako pracownikiem na umowę zlecenie w zadaniowym systemie pracy. Wyzwaniem byłby koordynator, ale rozsądek i potrzeba stałości wskazuje na pracę inspektora.
o czym wy w ogóle mówicie? no przecież koordynator ma badać tylko sytuację dzieci w rodzinach zastępczych, a nie zajmować się całą rodziną, my nadal będziemy przeprowadzać wywiady raz na pół roku i to samo co do tej pory