Czy kiedykolwiek w waszej jednostce była sytuacja, że program usamodzielnienia wychowanka był sporządzony później niż miesiąc przed osiągnięciem pełnoletności, a mimo to przyznano mu pomoc na kontynuowanie nauki?
tak nie raz miałam taką sytację np. jak wychodzą z mowu np. czy z placówki też się zdarzało, dostałam ostatnio takie wyjaśnienie z MPiPS cytuję:
niedotrzymanie terminu nie wyłącza możliwości udzielenia pomocy, może jedynie pwoodować utrudnienia dla organu przeprowadzajacego postępowanie w wydaniu decyzji w terminie. Pragnę ponadto zwrócić uwagę, że w postępowaniu w sprawach z pomocy społecznej organ administraci publicznej ma szczególny obnowiązek dbałości o to, aby osoba ubiegająca sieo pomoc nie poniosła szkody z powowdu nieznajomości prawa. Rozpoatrując powyższą sprawę organ powinien mieć na uwadze dobro osoby usamodzielnianej.
czyli w wyjątkowych okolicznościach możnaby przyznać... i dobrze. ja właśnie z mowami mam największy problem. oni sporządzaja programy nawet po 18stce.
my mamy opinię prawnika, że niedotrzymanie terminu może być podstawą do odmowy, gdyż jest to jeden z warunków uzyskania pomocy, o którym jest mowa w ustawie. W uzasadnionych przypadkach można przywrócić termin