chce umiescic mame w dps-ie. mieszkam z chłopakiem i naszym synem. obecnie jestem na urlopie macierzynskim. moj chlopak pracuje.Czy jego dochód bedzie brany pod uwage czy tylko moje macierzynskie. prosze o pomoc w tej sprawie.
Witam, właśnie dostałam ''powinszowanie'' z
centrum pomocy rodzinie, że ojciec przebywa w DPS i chcieli bym dopłacała do jego pobytu- szok!
Zostawił nas gdy byłam mała/ może i dobrze bo alkoholik/ , zero kontaktu, znęcał się nad rodziną, przepił mieszkanie po swoich rodzicach itp....
Jakie konsekwencję mi grożą, za nieudzielenie wywiadu i nie chcę łożyć na człowieka, który w moim życiu nie istniał.
Bardzo proszę o odp., i z góry dziękuję.
Nie wnosisz opat tylko w przypadku gdy był pozbawiony władzy rodzicielskiej i ta nie została mu odwieszona.Jeżeli jest inaczej wasze dochody będą badane w drodze wywiadów.Poczytaj również art. 64 ustawy o pomocy społecznej.
O to chodzi że nie był pozbawiony praw:( Czyli co tylko sąd zostaję?
Jakie konsekwencje będą ze strony Centrum Pomocy Rodzinie jeśli nie udzielę wywiadu?
I jeszcze jedno, Pani z Centrum, poradziła ugodę i wpłacanie symbolicznej kasy, ale czy ta ugoda również wymaga wywiadu? Poczytam ten art. dzięki bardzo... Jestem załamana:(
Jestem sama, mieszkam na stancji, planowałam wziąć kredyt na mieszkanie, moje dochody przekraczają 300%..... czyli ok 4 tys. , poradź mi proszę , czy mam iść na ugodę, np. płacić 100 zł. miesięcznie dobrowolnie? /za pijaka i nieroba / Z art. który podałeś, nic dla mnie nie wynika, niestety....
Bardzo dziękuję, chyba nie mam innego wyjścia, tak zrobię. Chociaż myślę że w sądzie bym wygrała i nie musiała bym płacić, biorąc pod uwagę jego '' bujny'' życiorys- a może się mylę?
Pozdrawiam.
Własnie dzwoniłam do RPO, ponieważ znalazłam ich pismo do ówczesnego ministra Kosiniak-Kamysz
w którym po sygnalizacji SKO i obywateli w sytuacjach jak moich w tym względzie wzięli to pod uwagę...., lecz nic z tym nie zrobiono. A wyroki są różne, więc nie będę ryzykować. Pozdrawiam.