odpłatność za DPS

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
kazia3

odpłatność za DPS

Post autor: kazia3 »

proszę wypowiedzcie się na temat, jak zmieniacie decyzję o odpłatności za DPS, tzn. klient uzyskuje waloryzację emerytury w m-cu III no i DPS przysyła nam wywiad, również w III, żebyśmy przeliczyćli nową odpłatność, a po naszemu to chyba powinni przysłać nam wywiad w IV, dochody za III czyli waloryzacja emerytury i wtedy na takiej podstawie zmieniam, jeżeli przekracza 10% od kwietnia, czy u Was też tak jest?
mariolaa

Re: odpłatność za DPS

Post autor: mariolaa »

mi DPS przysłał wywiad z kwietnia dochód zmiana od kwietnia wypłata 15.04.2014 waloryzacja zmieniam decyzję od 1 kwietnia tak bo kwota zmiany przekroczyła 10%
adele

Post autor: adele »

Witam
Czy dochód mieszkańca liczymy odo ostatniej Dec. waloryzacyjnej czy od ostatniej Dec. ustalającej odpłatność wydanej przez gminę? Chodzi mi o te 10%.
niccola

Post autor: niccola »

dochód mieszkańca po waloryzacji nie przekracza 10% nie zmieniam decyzji o odpłatności czy informujecie DPS o tym, że nie zmieniacie decyzji o odpłatności?
dorotka123

Post autor: dorotka123 »

Czy ktoś spotkał się z taka sytuacją: Mieszkaniec na starych zasadach, pcpr wystawia odpłatność na poziomie 70 % dochodu, ale 70 % dochodu + dotacja z urzędu wojewódzkiego przekracza o ok 200 zł. średni miesięczny koszt utrzymania w DPS.Co zrobić z nadwyżką, czy w ogóle to problem???
mimi

Post autor: mimi »

Witam a ja mam pytanie również dotyczące mieszkańca na tzw. starych zasadach to znaczy Bardzo wysoka emerytura + dodatki, ustaliła odpłatność w wysokości 70% i to wystarczyło do pokrycia do pełnego kosztu utrzymania w dps, a jeszcze sporo zostało - ta cała sytuacja miała miejsce w 2013r. czyli decyzja wydana w 2013 z pouczeniem o informowaniu zgodnie z art. 109 ustawy o pomocy społecznej. W tym roku nie dostaję żadnej informacji o zmianie sytuacji dochodowej mieszkańca (emerytura zagraniczna - nie jest waloryzowana). Mamy 2014 koszt utrzymania mieszkańca wzrósł. Czy z urzędu zmieniam decyzję mając wiedzę, że dochodu jeszcze wystarczy na potrącenie znów do podniesionego pełnego kosztu utrzymania w dps, czy jednak czekam na informację o zmianie sytuacji, czy nie robię nic? Pomocy!
dps

Post autor: dps »

Poproś dps o aktualizacje wywiadu
dorotka123

Post autor: dorotka123 »

Jeżeli 70% dochodu mieszkańca na starych zasadach stanowi 100% kosztu utrzymania to sytuacja jak w moim poprzednim pytaniu---po dodaniu dotacji z urzędu wojewódzkiego wychodzi krocie--i jakoś nikt szat nie rozdziera. Może ktoś wie czy to jest zgodne z prawem, że "zasiłkowiec" płaci 379,40 + dotacja ok 1600 ( brakuje do pełnego kosztu)i jest ok a inna osoba ma zagraniczna rentę i płaci 2500 + dotacja( sporo ponad koszt).Czy ma ktoś jakąś mądrą opinię prawną???
ODPOWIEDZ