odpłatność za pobyt dziecka w rodz. zast. - Stare tematy

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 13 lip 2010, 16:23

Fakt tamto rozporządzenie w spr. r.z. traci moc z dniem wejście w życie nowego czyli juz od 08 lipca.
Nie ma słowa o rodzicach bioloicznych , którzy płacą alimenty - paranoja co z tymi decyzjami wszystkimi????
Czyli wychodzi na to, żę i tak trzeba wszystkim ,,uchwytnym\" wydawać decyzje
~pracownik socjal

Napisano: 13 lip 2010, 16:58

najgorsze w tym wszystkim to jest to, ze w legislacji w ministerstwie interpretują zapis solidarni w praktyce, ze dwoje rodziców ma byc ujętych w jednej decyzji administracyjnej , tylko co z tym rodzicem którego nie ma ( np. jest za granica lub jest bezdomny)? Według ministerstwa i mojego prawnika mam czekać z wystawieniem decyzji do czasu odnalezienia drugiego rodzica. a jeżeli będzie to nie możliwe to wyznaczyc dla niego kuratora osoby nieobecnej. W ministerstwie to chyba nie wiedza co my dokładnie robimy i jak to wygląda w praktyce, a co jeszcze z ochroną danych osobowych jeżeli chodzi o decyzje w których będa ujęci rodzice biologiczni.
~PCPR:)

Napisano: 16 lip 2010, 13:01

Mam duże wątpliwości co do alimenciarzy. Od kiedy naliczyć im ewentualną odpłatność? Od wejścia w życie zmiany ustawy czy rozporządzenia? Zastanawiamy się nad zmianą uchwały rady powiatu w tej sprawie. Co o tym myślicie?
~Ja

Napisano: 18 sie 2010, 14:17

Też się nad tym zastanawiam, wystarczyłoby dodać zapis, taki jak był w starym rozporządz. , że rodzice,którzy płaca na dzieci alimenty nie ponoszą odpłatności i po sprawie. Pogadam o tym z moim prawnikiem czy jest możliwa taka opcja.
Bo z tego co się zorientowałam nikt nie wie jak się zabierać za ten temat (chodzi o PCPR wszyscy czekają na pionierów tematu)
~poca

Napisano: 20 sie 2010, 10:46

My właśnie startujemy z tą uchwałą. Zmieniami starą (o zwolnieniach) i dopisujemy alimenciarzy. I próbujemy wprowadzić w życie z dniem 8 lipca 2010 r.
~Ja

Napisano: 20 sie 2010, 11:31

Mamy od 2005 r. uchwałę, która mówi, że alimenciarze są zwolnieni z ponoszenia opłaty. A z tą solidarnością to naprawdę nikt nie wie o co biega.
~Iza

Napisano: 20 sie 2010, 11:38

My też startujemy z uchwałą zmieniającą
;-) hee ,,jak nie drzwiami, to oknem\'\'
haa pracownik socjalny zawsze znajdzie wyjście z sytuacji.
~poca

Napisano: 20 sie 2010, 11:47

A jeżeli chodzi o interpretację ,,Opłatę za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej ............ wnoszą solidarnie rodzice.”;
to my mamy taki pomysł.
Przepis można prosto zinterpretować , że zarówno matka jak i ojciec sa zobowiązani do alimentacji - więc Ameryki tak naprawdę żadnej ten przepis nie odkrywa.

Kolejna rzecz:
art. 2 nowej ust.,, Wydane na podstawie dotychczasowych przepisów decyzje !!!ustalające wysokość!!!:!!!!opłaty!!!!ponoszonej przez rodziców za pobyt dziecka w rodzinie zastępczej .... więc my to interpretujemy tak że dotyczy to tylko tych decyzji w których są ustalone kwoty do zapłaty za pobyt dziecka.

Reszta decyzji to decyzje zwalniające rodziców z opłaty z uwagi na wiadomo...itd. ,
wniosek z tego taki - decyzja zwalniająca rodzica z opłaty nie jest decyzją ustalająca opłatę !!!! a przepis mówi wyraźnie - decyzje ustalające opłatę....

Tak kombinuje mój prawnik. do mnie to przemawia.
~poca

Napisano: 20 sie 2010, 12:17

A pomysł z umieszczaniem 2 rodziców na decyzji uważam za totalną bzdurę.
Raz ochorna danych osobowych, dwa nie zawsze obydwoje rodzice mają decyzje bo np. jeden jest za granicą,
A po trzecie jak niby miałoby to funkcjonować. ?
Pani Kowalska ma dochód taki i taki i jej opłata wynois tyle i tyle. A pan Kowalski ma dochód taki i sraki i jego opłata wynosi tyle i tyle.
No i co to niby zmienia że w jednej decyzji są ujęci z różną wysokością opłaty bo na pewno ich dochody będą się różniły? gdzie tu logika ?
~poca

Napisano: 20 sie 2010, 12:20

A wyznaczenie kuratora dla osoby nieobecnej? w jakim celu wyznaczenie?
z kim przeprowadzić wywiad? z kuratorem tak? i w jaki sposób ustalić sytuację dochodową rodzica i ustalić mu na tej podstawie opłatę? no jak? nie ma takiej możliwości.
W Ministerstwie to się powinni leczyć z tymi pomysłami.
~poca

Strona 2 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x