my pisalismy o wyjasnienie do naszego radcy prawnego w sprawie zawarcia pkt o zwolnieniu rodzica jeżeli płaci alimenty odpowiedz brzmi że nie mozna tego zawrzec w uchwale poniewaz ustawa pozwala radzie powiatu do precyzowania przesłanek wymienionych w ust. 3 i 5 art. 79. Ciążący na rodzicach obowiązek alimentacyjny nie powinien zatem stanowic samoistnej przesłanki zwolnienia z opłat. Nie ma za to przeszkód, by był to jeden z elementów oceny sytuacji materialnej rodziny przy ustalaniu zwolnienia lub częściowego zwolnienia z opłat.
My w naszej uchwale z 2005 dot. warunków odpłatności za pobyt dzieci w placówkach mamy zapis generujący to w taki sposób, iż alimenciarze mogą być zwolnieni z ponoszenia odpłatności w przypadku gdy dochód nie przekroczy 150% kryterium. Ale w uchwale dot. ponoszenia odpłatności za pobyt dzieci w rodzinach zastępczych mamy zapisane, iż w stosunku do alimenciarzy stosuje się odpowiednio przepisy wykonawcze do ustawy o pomocy społecznej.
Czyli najlepiej byłoby usiąść do obu uchwał i dodać zapis o zwolnieniu alimenciarzy z ponoszenia????
my podobnie elu wszystko zmieniamy i robimy obydwoje rodziców na jednej decyzji. oraz badamy sytuację alimenciarzą od ich dochodu odliczamy alimenty i jak wychodzi odpłatność to ją ustalamy
dzisiaj otrzymałam interperetacje z ministerstwa jak ma wyglądac to w praktyce, co do alimenciarzy nie ma żadnej wzmianki; ale ma byc jedna decyzja dla dwojga rodziów bez względu czy prowadzą wspólne czy odrębne gospodarstwo domowe. natomiast jeżeli osoba jest nie obecna wyjechała za granice to z art. 34 KPA wyznaczenie sądownie przedstawiciela osoby nieobecnej. cytat z interpretacji: \" Brak współpracy rodziców biologicznych dziecka z PCPR ( uniemożliwianie przeprowadzenia wywiadu środowiskowego), nie zwalnia ich z nałożonych obowiązków, tj. ponoszenia odpłatności za pobyt dziecka w rodz. zastępczej\".
Ja jak narazie zwalniam alimenciarzy w oparciu o uchwałę Rady Powiatu z 2008 r.- wg zaleceń radcy prawnego.
Do PCPR
Przeczytałam Twój wpis i ogromna prosba o kontakt z Tobą - i również prośba o \"podesłanie mi tej interpretacji Ministerstwa, będę bardzo wdzięczna.
mój tel. 509 272 404
Podaję również fax 081 466 53 01
MOPR Lublin
Dzięki bardzo
Do PCPR
Przeczytałam Twój wpis i ogromna prosba o kontakt z Tobą - i również prośba o \"podesłanie mi tej interpretacji Ministerstwa, będę bardzo wdzięczna.
mój tel. 509 272 404
Podaję również fax 081 466 53 01
MOPR Lublin
Dzięki bardzo