Dzień dobry wszystkim, mam takie pytanie czy wliczacie do dochodu rodziny dochód uzyskany jako odpracowywanie zadłużenia np. za mieszkanie, w mieście są bardzo podzielone opinie i w końcu nie wiem, dziękuje i pozdrawiam
W mojej ocenie, jeżeli otrzymasz zaświadczenie ile klient zarobił, to należy tę kwotę wliczyć. Art.8 ust.4 sztywno precyzuje czego nie liczyć. Odpracowywane zadłużenie niestety nie mieści się w żadnej z tych kategorii.
Nawet jeżeli dochody klienta przekroczą kryterium to dobrze uzasadnij udzielenie pomocy (zas. celowy specjalny, zwrotny)- lepiej że odrabia niżby mial stac się bezdomnym.
My nie wliczamy. Klienci, którzy odpracowują dług czynszowy nie dostają kasy do reki, tylko zmniejsza im się zadłużenie. Gdybyśmy wliczali, to wiekszość nie kwalifikowałaby się do Pomocy i wtedy by zrezygnowali z tego odrabiania, na którym bardziej zależy Zarządowi Bud. Mieszkalnych (państwo) niż samym zainteresowanym.
oki dzięki za odpowiedzi, ale dalej jest to poplątane bo w sumie biorąc pod lupę ustawę ops to należy wliczać tylko że w tedy wszyscy przekraczają kryterium i tak jak jedna moja klientka nie ma żadnych środków do życia bo ja specjalnego mogę dać 100 zł ona jest załamana a ja bezsilna a kierowniczka się cieszy bo nie daje z. okresowego