Witam ponownie. Tym razem mam pytanie matematyczne. Pobyt w DPS na starych zasadach. Odpłatność też na starych zasadach ( art. 87, pkt. 8 uojst), czyli 200 proc. kryterium docho-dowego(477 x 2 = 954 zł. ). Renta wzrosła o 70 zł., a więc ponad 10 proc. kryterium dochodowego. Pytanie za 10 euro – od jakiej kwoty i w jakiej wysokości naliczać opłatę za pobyt?
Przepisy tego nie precyzują, stąd różna interpretacja tego potworka. Pozdrawiam wiosennie.
Mówimy o pobycie na starych zasadach. Jak dps ma standard to nie ma max 200% kryterium tylko zgodnie z art 35 ust 3 starej ustawy odpłatność nalicza się do wysokości miesięcznego koszt utrzymania nie więcej jak 70% dochodu Mieszkańca. Jak deps ma standard to 70% renta wzrosłą o 70zł to wzrośnie twoja opłata. Przy naliczaniu odpłatności dla osób przebywających na starych zasadach ma znaczenie czy dom ma standard, bo jak nie ma a takie jeszcze są to bowiązuje max 200% kryterium tj 954.
Jeśli chodzi o standard to przecież stara ustawa i jej nowela z 1998 r. (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414) wraz z art. 35, ust. 3 utraciły moc prawną zgodnie z art. 160 obecnie obowiązującej ustawy o pomocy społecznej ( Dz. U. z 2009 r., Nr 175, poz. 1362). Jak to rozumieć?
Sprawa druga. Jasno i precyzyjnie odpowiedz mi na poprzedni post, ponieważ taki przypadek w praktyce ma miejsce kiedy Dom nie ma standardu. Konkretny przykład i stare zasady pobytu. Gościowi renta wzrosła o 70 zł. t.j. o 14,6 proc., a więc ponad 10 proc. kryterium dochodowego. Więc pytam jeszcze raz, od jakiej kwoty i w jakiej wysokości naliczać opłatę za pobyt?
Czy od kryterium dochodowego( 14,6 proc. od 477 zł. to wychodzi 69,6 zł.) - przypuszczam, że tak?
Czy też 14,6 proc. od jego dochodu – wydaje mi się, iż ta opcja nie wchodzi w grę, albowiem wielkością obliczeniową jest tutaj wyłącznie kryterium dochodowe i tylko nim można operować?
A może w grę wchodzi wzrost opłaty tylko o 4,6 proc. ponieważ wspomniane 10 proc. ustawowo nie uruchamia procesu podwyżki opłaty?
Masz rację że utraciły moc ale art 87 o JST mówi do osób umieszczonych stosuje się dotychczasowe zasady.
Odpowiedź na drugie pytanie jezeli dps nie ma standardu to maxsymalna odpłatność za pobyt wynosi 954 jak ktoś to juz płaci to nie ma znaczenia ile wynosi jego powyżka Nie znam kwoty jego świadczenia ale to sam sobie wylicz 70% nie więcej jak 954 jak do nie ma standardu.
Ja w tym roku też naliczam osobom przyjętych na starych zasadach 70%, wszystkim, nasz dom ma standard. Uzasadniam art.35. ust. 3 część mieszkańców będzie się odwoływać bo wysokość odpłatności będzie bolało. Czy ktoś przerobił odwołanie się od takiej decyzji?
Co prawnik to inna opinia. W SKO pracują prawnicy, więc wszystkiego się można spodziewać. Zazwyczaj utrzymują w mocy, ale............ w Polsce nic nigdy nie jest pewne.