Oświadczenie KBPN ws. \"wyrzucenia z domu\" - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 lut 2013, 14:20

Oświadczenie Komisji ds. Etyki przy Krajowym Biurze ds. Przeciwdziałania Narkomanii z dnia 25 lutego 2013 r. w sprawie prośby Biura Rzecznika Praw Osób Uzależnionych o przedstawienie opinii dotyczącej stosowania \"przez niektórych terapeutów, lekarzy, pracowników placówek pomocowych praktyki, polegającej na zalecaniu rodzicom wyrzucenie z domu, niepodejmującego leczenia dziecka z problemem narkotykowym\".

Komisja ds. Etyki stoi na stanowisku, że proponowanie przez terapeutów uzależnień, poszukującym pomocy rodzicom, zaleceń w postaci \"wyrzucenia dziecka z domu\", narusza zasadę poszanowania godności, podmiotowości i autonomii pacjenta, a także szereg innych szczegółowych zasad Kodeksu Etyki Terapeuty Uzależnień.

Pełna treść oświadczenia
https://www.kbpn.gov.pl/portal?id=2575814
~Informacja

Napisano: 02 mar 2013, 14:49

..a jak dziecko trzydziestoparoletnie okrada rodziców.....stosuje przemoc, wymuszenia, terror domowy...wprowadza zagrożenie sanitarne i epidemiologiczne dla innych domowników....to co wtedy...można myśleć i być przekonanym, że wygonienie takiego dziecka z domu to ochrona dla innych........................................... ale doradzić tego nie można????
~Ryszard

Napisano: 05 mar 2013, 22:44

25 lutego w godz.popoludniowych w moim domu - pojawil sie osobnik plci meskiej mowiac, ze pisze wywiad alkoholowy( znajomy meza ). pytania skierowane byly do mnie i meza uzaleznionego. Jaki byl cel wywiadu - nie wiem.
Ciekawilo mnie czy jest do pracy na temat uzaleznien. Pytania zle sformulowane.
minely 2 tygodnie i zadnych odpowiedzi.
Uwazam ze bycie zona osoby uzaleznionej jest czy nawet jak okreslaja specjalisci wspouzaleznieniem niezwykle stresujacym.
w moim regionie jest wielu terapeutow , ale dzialaja nieskutecznie, nawet szkodzaco rodzinom. pragne ukazac problem, ktory wogole nie powinien mnie dotyczyc a jednak.
slucham roznych wypowiedzi na yutube.pl =o uzaleznieniach ,
-gwiazdy usa na odwyku\"- program ktory jest okreslony jako rozrywka, najbardziej mnie przekonuje, gdyz detox polaczony jest z pobytem rocznym, leczeniem i terapia.
nie przypuszczalam, ze w 3 dobie detoxu jest nie tylko rozdraznienie, glod . sama uwazam na podstawie obserwacji meza i dzieci- nadpodbudliwosc, apatie, agresje roznej sily, ( najczesciej skierowana na mnie- odreagowywanie stresow z praca zawodowa tlumiona, prowokowanie dzieci, zaspokajanie sie kolegami i innymi osobami.
dziwi mnie brak zainteresowan reakcji z POLSKI osob uzaleznionych/
[email protected]

Napisano: 09 mar 2013, 20:57

...nie rozumiem chłopaku, co ty do mnie rozmawiasz
~ludwik

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x