skierowanie wniosku do sądu - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 lut 2013, 15:54

Zespół Interdyscyplinarny od jakiegoś czasu zasypuje mnie wnioskami o wszczęcie postępowania w stosunku do osoby nadużywającej alkohol
nie byłoby w tym nic denerwującego gdyby nie to,że są to głównie osoby bezdzietne, mieszkające z rodzicami, pijące w tzw. 4 ścianach
nie zachodzą przesłanki ustawowe,żeby skierować wniosek do sądu
w ramach swoich obowiązków wzywam te osoby na rozmowy motywujące, oczywiście nie stawiają się na wyznaczone posiedzenia komisji
Zespół oczekuje ode mnie,że skieruję taki wniosek do sądu, no ale nie ma przesłanek
co Wy robicie w takich sytuacjach
~xyz

Napisano: 21 lut 2013, 16:41

tak nowy zespół chce się popisać zepchnąć robotę . nie daj się
~b

Napisano: 21 lut 2013, 19:07

z drugiej strony atakuje mnie prokuratura,która pyta o konkretną osobą i wręcz podaje mi gotową wskazówkę jak skierować daną osobę na leczenie
~xyz

Napisano: 22 lut 2013, 10:04

rolą komisji jest rozpatrzyć każdy wniosek, a nastepnie w oparciu o zgormadzoną dokumentację i przepisy - podjąć własną decyzję. Jeżeli komisja uzna, że nie ma podstaw do złożenia wniosku do sądu o ,,przymusowe\'\' leczenie, to nie składa. U mnie funkcjonuje to tak, że na posiedzeniu komisji sporządzam protokół, w którym odnotowuję, że w przypadku pana x - w ocenie komisji - nie zachodzą przesłanki z ustawy o wychowaniu w trzeźwości do dalszego prowadzenia postępowania. A prokuratura ma takie same kompetencje jak komisja i jeżeli nie zgadza się z jej decyzją, sama może taki wniosek do sądu złożyć.
~r.

Napisano: 25 lut 2013, 14:11

ja tez tak zrobiłam .
Ale mam problem z wnioskami które przychodzą z Prokuratury ( np jechał po pijaku) - gośc sie zgłasza na komisję i wręcz głowę daje uciąć , że nie jest uzaleznionym - co w takiej sytacji robicie?
Bo ja kieruję do biegłych w celu wydania opini czy osoba jest uzalezniona.
I nie wiem czy dobrze - bo zaczynają władze gadac , że duzo pieniedzy idzie na takie badania.
Odpowiedzcie
~MARTA II

Napisano: 25 lut 2013, 15:01

Niech napisze oświadczenie że to miało miejsce jeden raz i więcej się nie powtórzy. ja nie kieruję wszystkich osób na badania. Jezeli zachodzą przesłanki że dana osoba nadużywa alkoholu to wówczas kieruje na badania.
~z

Napisano: 25 lut 2013, 16:06

marta napisała ,,gość nie zgłasza się na komisję\'\' więc oświadczenia nie podpisze. A co wynika z innych dokumentów zgromadzonych w toku prowadzonego przez komisję postępowania, np. z informacji pracownika socjalnego czy dzielnicowego? To bardzo ważne. Zawsze możesz:
1) spotkać się z przedstawicielem prokuratury, aby omówić kwestie bezpośredniego składania wniosku do sądu przez nich
2) wnioskować do biegłych o wydanie opinii, licząc się z tym, że w 99% przypadków biegli rozpoznają zespół uzależnienia od alkoholu.
3) stwierdzać brak podstaw do złożenia wniosku do sądu, pod warunkiem, że posiadasz inne dokumenty, które pozwalają postawić taki wniosek.
~r.

Napisano: 25 lut 2013, 16:23

1/mam tylko wniosek z Prokuratury o podjęcie działań
2/ wzywamy gościa (tefefonicznie zgłasza , że nie przyjdzie bo on nie pije)
3/ A co do OPs to nie chca udzielać żadnych informacji bo jak tłumacza jest to sprawa komisji i komentarz ( za co bierzecie pieniądze)
~MARTA II

Napisano: 25 lut 2013, 16:30

przecież marta napisała że gość zgłasza sie na komisję . więc może wystarczy z nim porozmawiać. Ja tak robię : biorę oświadczenie i odpowiadam prokuraturze że brak jest podstaw do kierowania na badania przez biegłych .Ewentualnie Spotkanie z terapeuta -rozmowa i od niego opinia o gościu.
~z

Napisano: 25 lut 2013, 16:41

Marta wyślij wezwanie za potwierdzeniem . Przeprowadzcie rozmowę ,z której wyciągniesz już pierwsze wnioski. Jeżeli się nie zgłosi drugie wezwanie z dopiskiem że nie stawienie się w wyznaczonym terminie spowoduje że wniosek zostanie skierowany do sądu . Szybko przyleci uwierz mi .
~z

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x