opłata za policyjną izbe - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 24 maja 2012, 11:53

Witam, czy spotkaliście się z sytuacją, że policja obciąża dom dziecka za pobyt w policyjnej izbie zatrzymań 15 l wychowanka domu dziecka ?
przecież to nie ma sensu.......skąd brać na to pieniądze ?
~Marta

Napisano: 24 maja 2012, 14:35

pierwszy raz słyszę. nigdy nas nie obciążali-woj. śląskie
~iw

Napisano: 24 maja 2012, 18:34

nas również nie- woj. pomorskie
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 24 maja 2012, 23:01

a jaka podstawa prawna ? Co podają w nocie obciążeniowej?
~ale jaja

Napisano: 25 maja 2012, 8:20

Pewnie trzeźwiał na izbie, a taka \"usługa\" kosztuje niemało ;) Właściwymi adresatami takiego rachunku są rodzice (opiekunowie prawni, osoby zobowiązane do alimentacji na dziecko).
~etatysta

Napisano: 25 maja 2012, 9:22

podstaww prawną podali z ustawy o wychowaniu w trzeźwości, taka \"wytrzeźwiałka\" dla dzieci kosztuje 150 zł.
Nie mogę tylko znaleźć podstawy prawnej, że to ma zapłacić dom dziecka, opiekunem prawnym jest matka dziecka, dziecka przebywało na ucieczce, a my mamy za to płacić.
W dodatku to dziecko ma już przyznany ośrodek zamknięty ale policja nie moze go doprowadzić........
Jak go złapała policja, zadzwonili do mamusi (bo tak podało dziecko), mamusia go odebtrała. Policja dopiero później się zorientowała że mają informacje o konieczności doprowadzenia dziecka do placówki. Wszyscy szczęśliwi a dom dziecka niech płaci, przecież po to jest.
Strasznie to smutne.
~Marta

Napisano: 25 maja 2012, 10:10

chwila chwila. za izbę wytrzeżwień obarczani są rodzice/opiekunowie prawni. o czym w końcu mówicie? na izbie dziecka nie można trzeźwieć, tam sa dzieciaki złapane na przestępstwie a nie na piciu
~iw

Napisano: 25 maja 2012, 10:17

To sie u nas nazywa dokładnie Policyjna Izba Zatrzymań, bo zlikwidowali zarówno Izbę wytrzeźwień jak i Dziecka.
To nasze dziecko zostało ztrzymane nietrzeźwe. A na dokumencie do zapłaty mam tak; za pobyt w Policyjnej Izbie Zatrzymań - 150,00 zł.
No i mam problem bo nie wiem co dalej. Napisałam pismo o umorzenie bo chyba tak będzie najrozsądniej.
Pozdrawiam.
~Marta

Napisano: 25 maja 2012, 11:31

Najrozsądniej jest poprosić pismem o podstawę prawną obciążenia placówki takim kosztem - co mają uchwałę że koszty ponosi dom dziecka - nie wierze.
~ale jaja

Napisano: 27 maja 2012, 17:51

Miałem podobny przypadek, dodatkowo jestem opiekunem prawnym wychowanka. Dostałem kwit na zapłacenie. Aby odwołać się od tego wniosku komenda wojewódzka poradziła aby odwołać się do Ministerstwa. Napisałem czekam na odpowiedź. Paranoja.
~Piotr

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x