Zajęcia wychowawcze/interwencja - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 02 cze 2012, 7:59

Witam, jakie zajęcia wychowawcze i dydaktyczne organizujecie w grupie interwencyjnej( wiek dzieci 4-15 lat), liczebność- 15 dzieci.Proszę o wszelkie sugestie.Dziękuję, pozdrawiam.
~Kaśka

Napisano: 03 cze 2012, 19:18

A dlaczego masz pod opieką !5 dzieci ????!!!
~Wojtek

Napisano: 04 cze 2012, 8:49

Panie Wojtku to nie jest odpowiedź na moje pytanie :), ok mam 14 dzieci czyli zgodnie z ustawą.
Czekam na sugestie ;)
~Kaśka

Napisano: 04 cze 2012, 9:42

Dla mnie to zajęcia wychowawcze polegają na organizacji obowiązków, oraz zajęć grupowych ale w formie społeczności. Obowiązki to wszystko związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego + nauka.
~pytanko

Napisano: 04 cze 2012, 13:59

wychowawca ma za zadanie przestrzegać harmonogramu dnia wychowanka, pilnować dyscypliny jakiejś tam i to wszystko. nie ma możliwości indywidualnie pracowac z dzieckiem, terapeutyzować itp. to u nas robi psycholog i terapeuta
~iw

Napisano: 05 cze 2012, 16:31

Kaśka wszystko zależy od tego jakimi zasobami własnymi dysponujesz.

Jak znasz sztuki walki to rób zajęcia z tego, znasz techniki efektywnego uczenia się to zrób takie zajęcia. Znasz NLP zrób zajęcia z NLP Jak gotowanie jest Twoją pasją to zrób zajęcia kulinarne itp. Ja umiesz TYLKO pilnować dyscypliny to współczuję dzieciakom :P
~Marianna

Napisano: 06 cze 2012, 10:10

marianna! ciekawe jak zrobisz zajęcia kulinarne z 14 dzieci w różnym wieku :) gratuluję organizacji wtedy i zaangażowania wszystkich wychowanków
~iw

Napisano: 06 cze 2012, 10:37

z mojego doswiadczenia wiem,ze można:)pieklismy ciasteczka,robiismy kanapki i wiele innych rzeczy.plastyczne również da sie zorganizowac z 14dzieci w rOżnym wieku.powodzenia!
~......

Napisano: 06 cze 2012, 13:12

z rocznym dzieckiem na ręce i póltorarocznym dzieckiem za rękę-gratuluję wyobrażni!!!
~***

Napisano: 06 cze 2012, 14:53

Ja bym się nie zastanawiał w takich sytuacjach nad zajęciami ale nad podstawowymi rzeczami dotyczącymi zasad funkcjonowania placówki. Pierw struktura i organizacja.
~ale jaja

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x