Witam, jakie zajęcia wychowawcze i dydaktyczne organizujecie w grupie interwencyjnej( wiek dzieci 4-15 lat), liczebność- 15 dzieci.Proszę o wszelkie sugestie.Dziękuję, pozdrawiam.
Dla mnie to zajęcia wychowawcze polegają na organizacji obowiązków, oraz zajęć grupowych ale w formie społeczności. Obowiązki to wszystko związane z prowadzeniem gospodarstwa domowego + nauka.
wychowawca ma za zadanie przestrzegać harmonogramu dnia wychowanka, pilnować dyscypliny jakiejś tam i to wszystko. nie ma możliwości indywidualnie pracowac z dzieckiem, terapeutyzować itp. to u nas robi psycholog i terapeuta
Kaśka wszystko zależy od tego jakimi zasobami własnymi dysponujesz.
Jak znasz sztuki walki to rób zajęcia z tego, znasz techniki efektywnego uczenia się to zrób takie zajęcia. Znasz NLP zrób zajęcia z NLP Jak gotowanie jest Twoją pasją to zrób zajęcia kulinarne itp. Ja umiesz TYLKO pilnować dyscypliny to współczuję dzieciakom
z mojego doswiadczenia wiem,ze można:)pieklismy ciasteczka,robiismy kanapki i wiele innych rzeczy.plastyczne również da sie zorganizowac z 14dzieci w rOżnym wieku.powodzenia!
Ja bym się nie zastanawiał w takich sytuacjach nad zajęciami ale nad podstawowymi rzeczami dotyczącymi zasad funkcjonowania placówki. Pierw struktura i organizacja.