osoby samotne do 500+ bez alimentów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 25 lut 2016, 9:58

przy 500+ tak jak przy becikowym nie muszą być alimenty aby przyznać samotnej świadczenia
marta1234

Napisano: 25 lut 2016, 10:10

Osobę samotnie wychowującej dziecko - oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem. I na tej podstawie nie można odmówić matce dziecka, która oświadczy, że jest panną i samotnie wychowuje dziecko nie mając zasądzonych alimentów. Podstawą, która odmawia przyznania świadczeń rodzinnych w tym wypadku jest art. 7 pkt 5 "osobie samotnie wychowującej dziecko nie zostało zasądzone świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od jego rodzica", którego w ustawie 500+ nie ma.
Thomson

Napisano: 25 lut 2016, 16:21

Aż mnie dreszcz przeszywa jak czytam te brednie. Owszem ,ustawa jest bardzo podobna do ŚR, jednakowoż to jest INNA ustawa i def. osoby samotnie wychowującej dziecko jest inna niż w ŚR. A co za tym idzie MA ona zastosowanie i do struktury rodziny nie wlicza się partnera, z którym ma się dziecko, jeśli osoba deklaruje, że razem dziecka nie wychowują. Stanowisko takie potwierdził na poniedziałkowym spotkaniu w urzędzie wojewódzkim w Lublinie pan Wardach.
fenks

Napisano: 25 lut 2016, 19:56

fenks pisze:Aż mnie dreszcz przeszywa jak czytam te brednie. Owszem ,ustawa jest bardzo podobna do ŚR, jednakowoż to jest INNA ustawa i def. osoby samotnie wychowującej dziecko jest inna niż w ŚR. A co za tym idzie MA ona zastosowanie i do struktury rodziny nie wlicza się partnera, z którym ma się dziecko, jeśli osoba deklaruje, że razem dziecka nie wychowują. Stanowisko takie potwierdził na poniedziałkowym spotkaniu w urzędzie wojewódzkim w Lublinie pan Wardach.
Jestem nowa bez doświadczenia i chciałam się upewnić czy dobrze zrozumiałam, że takiej Pani samotnie wychowującej bez alimentów przyznajemy ?
wojag
Praktykant
Od: 23 lut 2016, 19:58
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2016, 12:18

no dobrze - definicja definicją- a rzeczywistość będzie taka: w świadczeniach rodzinnych we wniosku będą razem bo jak nie ma zasądzonych alimentów- to nie byłoby rodzinnego, w 500+ - tylko mamusia z dziećmi- bo z dochodami tatusia się nie zmieści na pierwsze dziecko, w dodatkach mieszkaniowych będą razem - bo mieliby nadmetraż, w pomocy społecznej- to tak jak im będzie lepiej-paranoja
abc

Napisano: 26 lut 2016, 12:25

nie, rodzina w ZR i w 500 musi być taka sama. WIęc albo wpisze tatusia w 500 albo straci rodzinne.
Poza tym nie widzę sensu w takim kombinowaniu bo skoro się z tatusiem łapie na ZR to i na 500 się złapie ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 26 lut 2016, 12:28

abc pisze:no dobrze - definicja definicją- a rzeczywistość będzie taka: w świadczeniach rodzinnych we wniosku będą razem bo jak nie ma zasądzonych alimentów- to nie byłoby rodzinnego, w 500+ - tylko mamusia z dziećmi- bo z dochodami tatusia się nie zmieści na pierwsze dziecko, w dodatkach mieszkaniowych będą razem - bo mieliby nadmetraż, w pomocy społecznej- to tak jak im będzie lepiej-paranoja
Więc bierzesz taka osobę w obroty i pytasz w którym wniosku nakłamała, przypominając jednocześnie, że we wniosku jest klauzula o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Informujesz również, że w przypadku wykrycia takiego faktu jesteś zmuszona z urzędu zgłosić to do prokuratury. Reakcja osoby bezcenna. :D
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2016, 14:55

do Tom.a interesuje mnie Twoja opinia
jeśli jestem panną z dwójką dzieci idę do Twojego ośrodka - jednostki
składam wniosek na dwójkę dzieci
no moje dochody nie przekracza 2400 i nie wpisuje w skład rodziny szanownego tatusia i nie mam zasądzonych alimentów na dzieci - nie mam rodzinnego
to przyznasz mi bez zbędnych oświadczeń ? nie wiem wywiadów i innych dupereli jakie wypisują tu co nie którzy ? ( bo ja mam takie stanowisko, że jeśli osoba składa tak wniosek to robi to z pełną świadomością i wie co podpisuje i o co wnioskuje .... )
sprawa się komplikuje jak dla mnie, dopiero wtedy jak w rodzinnych są rodziną np
gasiak

Napisano: 26 lut 2016, 15:15

gasiak pisze:to przyznasz mi bez zbędnych oświadczeń ?
a dlaczegóż miałbym odmówić i na jakiej podstawie?
a jak wychodzi konflikt z ZR to ludek powyżej napisał co i jak
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 27 lut 2016, 22:59

Byłam na szkoleniu.
Osoby samotne bez alimentów dostaną 500.
Ale gdzie to jest w sumie w ustawie zapisane?
nowa500
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 15:10
Zajmuję się:

Strona 3 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x