osoby samotne do 500+ bez alimentów - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]

Napisano: 02 mar 2016, 20:25

Dziś na szkoleniu w UW w Bydgoszczy powiedziano nam że nie należy żądać alimentów od wniskodawcy jeśli nie ma ich zasądzonych. Przyjąć wniosek wraz z oświadczeniem że samotnie wychowuje dziecko.
Gość

Napisano: 02 mar 2016, 20:36

nie wołać wyroku, dochodów tatusia i traktować jak przy beciku
też byłam ;)
gasiak

Napisano: 02 mar 2016, 23:31

A czy podawali jakąś podstawę do tego, tzn. Artykul?
###

Napisano: 02 mar 2016, 23:36

Mam nadzieję, ze zapoznają się tymi informacjami osoby, które tak się upieraly ze dochód albo wysokość alimentow.
1245

Napisano: 02 mar 2016, 23:44

Gość pisze:Dziś na szkoleniu w UW w Bydgoszczy powiedziano nam że nie należy żądać alimentów od wniskodawcy jeśli nie ma ich zasądzonych. Przyjąć wniosek wraz z oświadczeniem że samotnie wychowuje dziecko.
Było mówione może jaka podstawa prawna?
wojag
Praktykant
Od: 23 lut 2016, 19:58
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 8:29

art. 2 ust. 13 osobie samotnie wychowującej dziecko  oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;
gasiak

Napisano: 03 mar 2016, 11:58

Chciałam tylko zauważyć, że ten art. brzmi tak samo jak do św. rodzinnych (art. 3 pkt 17a). A jednak do świadczeń np. panna musi mieć zasądzone alimenty żeby dostać rodzinne. Dobrze myślę?
jka

Napisano: 03 mar 2016, 13:26

mężatka, alimenty zasądzone, wychowuje sama dziecko, dochód 760 na osobę,
czy kwalifikuje się na 500+
bolek

Napisano: 03 mar 2016, 13:29

jka pisze:A jednak do świadczeń np. panna musi mieć zasądzone alimenty żeby dostać rodzinne. Dobrze myślę?
Źle. Przy rodzinnych jest dodatkowy przepis, mówiący o tym, że ZR się nie należy jeśli osobie samotnej nie zasądzono alimentów chyba, że ojciec nie żyje albo jest nieznany. Tutaj tego zapisu nie ma, a z samej definicji osoby samotnej, konieczność zasądzenia alimentów nijak nie wynika.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2016, 13:45

Źle. Przy rodzinnych jest dodatkowy przepis, mówiący o tym, że ZR się nie należy jeśli osobie samotnej nie zasądzono alimentów chyba, że ojciec nie żyje albo jest nieznany. Tutaj tego zapisu nie ma, a z samej definicji osoby samotnej, konieczność zasądzenia alimentów nijak nie wynika.[/quote]

Co racja to racja.

Jedno wielkie oszustwo. Do tej pory żeby samotna panna dostała śmieszne rodzinne musiała iść do sądu zasądzić alimenty od ojca dziecka. Teraz nic nie musi i dostanie za nic pincet. W jakim my kraju żyjemy!!!!!!!
jka

Strona 5 z 5    [ Posty: 50 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x