"Za to u Ciebie halo. Zadajesz ciągle pytanie na które Ci odpowiedziałem 5 razy. Przy tym nie ma poprawnej odpowiedzi na to pytanie, bo Ty inaczej rozumiesz słowo "człowiek". "
Właśnie, dokładnie to to Iks Ekwiwokacja.
I w związku z tym, że żadne z nas nie udzieliło poprawnej odpowiedzi aborcja jest niedozwolona. Takie rzeczy ustalają lekarze i naukowcy, a potem wypracowaną opinię przyjmuje państwo przy tworzeniu przepisów prawa. Myślisz, że ten 12 tydzień w polskim prawie wziął się z sufitu? Ja nie muszę wiedzieć takich rzeczy i nie muszę się na tym znać. Dla Ciebie człowiekiem jest zapłodniona komórka, więc moja odpowiedź nic nie da.Elmer pisze:Nikt z was nie udzielił na to pytanie odpowiedzi.
Nie istnieje. 12 tygodniowy zarodek nie jest zdolny do samodzielnego rozwoju, nie ma praw obywatelskich.Elmer pisze:stosując aborcję istnieje duże prawdopodobieństwo/ryzyko, że nie tylko przerywamy życie, ale i zabijamy człowieka.
Zwierzenta nie mają duszy a więc jest oczywistym co Elmerzy o tym sądzą.ludek pisze:Jestem ciekaw co Elmer sądzi na temat aborcji, in vitro i eutanazji u zwierząt.
Nosz urwa mać, cały świat jest tak skonstruowany. Są pewne umowy społeczne. Różnica między panem Elmerem a panią Elmerową też jest wymysłem naukowców któzy ustalili sobie jakieś tam kryterium według własnego widzimisię. Grawitacja, ewolucja, teoria względności, układ okresowy pierwiastków, teoria heliocentryczna, demokracja, parlament, produkcja bułek drożdżowych czy sranie do porcelanowej muszli - gdzieś ktoś kiedyś wymyślił jakieś kryterium według własnego widzimisię.ludek pisze:wymysł naukowców, którzy ustalili sobie jakieś tam kryterium według własnego widzimisię.
Jasne, że wolno. Ale w demokratycznym, niewyznaniowym państwie, którego konstytucja gwarantuje wolność przekonań i przynależności religijnej, w którym członkowie kościoła są tylko częścią społeczeństwa, a hierarchowie promilem, prawo powinno tą wolność szanować i opierać się na badaniach naukowych, a nie wierze grupki osób.ludek pisze:Kościół poszedł na łatwiznę i dla świętego spokoju uznał, że człowiek jest od momentu zapłodnienia. Wolno im tak uważać.
Aborcję jestem w stanie pojąć, znaczy "zabijacie ludzi", ale protestów przeciwko uregulowaniu in-vitro nie ogarniam. NIE OGARNIAM.ludek pisze:Inna sprawa, czemu tak się czepili tej aborcji.
Są, tylko odpowiedź nie mieści się w kilku sylabach. Ty po prostu tego nie pojmujesz.Elmer pisze:Lekarze nie są w stanie jednoznacznie odpowiedzieć
Jest naukowy konsensus. Co nie jest równoznaczne z tym, że KAŻDY uważa tak samo. Naukowy konsensus to nie konsensus w słownikowym znaczeniu.Elmer pisze:Nie ma zgody w tym zakresie.
Potencjalnie zabijasz? Czy bardziej potencjalnego człowieka? Bo ja uważam, że przerywasz rozwój potencjalnego człowieka.Elmer pisze:Robiąc aborcję potencjalnie zabijasz człowieka.
Winna być dozwolona.Elmer pisze:Dlatego aborcja winna być niedozwolona.
Jest. Biologicznie zbadano proces podziału komórkowego i rozwoju płodu w organizmie matki. Wiemy w którym tygodniu zarodek zaczyna mieć funkcjonalny mózg czy bijące serce, w którym tygodniu odczuwa ból, w którym tworzy się układ nerwowy itd.Elmer pisze:nie jest to podparte żadnym stwierdzeniem, że wcześniej to zarodek, od tego czasu to człowiek.
Zmów zdrowaśkę, a potem przeczytaj jeszcze raz, odpowiedzi masz w tym wątku, tylko uparłeś się, że chcesz to mieć podane konkretną wartością liczbową. Po co?Elmer pisze:Jakbyś nie zauważył ja nie pytałem kiedy dla mnie jest człowiek.
Akurat Kościół twierdzi, że niewykluczone że zwierzęta mają duszę choć niezupełnie taką jak człowiek.blebloblablacz pisze:Zwierzenta nie mają duszy a więc jest oczywistym co Elmerzy o tym sądzą.ludek pisze:Jestem ciekaw co Elmer sądzi na temat aborcji, in vitro i eutanazji u zwierząt.