pełnoletni wychowanek r.z. - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 20 sty 2015, 12:32

Witam, czy w momencie, gdy pełnoletni wychowanek, który przebywa w rodzinie zastepczej przerywa naukę (odbiera dokumenty ze szkoły), po czym na drugi dzien ponownie składa komplet dokumentów z wnioskiem o przyjecie na studia (wniosek moze zostac rozpatrzony pozytywnie po 3 tyg od złożenia) należy uchylić decyzję przyznajacą rodzinie zastępczej świadczenie na pokrycie kosztów utzymania? Czy należy r.z. ponownie przyznac ww. świadczenie od momentu kiedy wychowanek znowu będzie studentem?
Czy tez należy prosić wychowanka o usamodzielnienie się?
ja123

Napisano: 21 sty 2015, 0:19

Nie prosić o usamodzielnienie ale należy go usamodzielnić (wydać stosowne decyzje).
Warunkiem zostania jako pełnoletni w dotychczasowej rodzinie zastępczej jest nauka w szkołach określonych w ustawie, jeśli przerywa naukę, przestaje spełniać wymagania określone ustawą do pozostania jako "dziecko' w rodzinie zastępczej.
Grzegorz 1

Napisano: 05 lut 2015, 14:53

Witam
Miałam podobny przypadek. Wychowanek przerwał naukę, nie chodził do szkoły ponad 2 miesiące i w nowym semestrze przedłożył zaświadczenie szkolne już z innej szkoły. Nie poinformował o zaprzestaniu nauki, nie sporządzono weryfikacji programu itd. Uchyliłam świadczenie dla r. zastępczej z uwagi na fakt, że warunkiem pobytu osoby pełnoletniej w r. zastępczej jest przecież kontynuowanie nauki, a on nie uczył się. Rodzina się odwołała i SKO uchyliło moją decyzję. Uzasadnienie - wychowanek w momencie wydawania decyzji kontynuował naukę i przebywał w rodzinie zastępczej, do tego bełkot, jak to rodzina się stara, a my tacy źli.....
uuuu

Napisano: 09 kwie 2015, 19:50

Do uuu - za te dwa miesiące, kiedy się nie uczył wypłaciliście świadczenie?
1234

Napisano: 10 kwie 2015, 12:34

ja myślę że jeśli nie ma dnia przerwy w nauce to decyzji nie ruszać bo sie uczy non stop
ale jak jest przerwa w nauce np tydzień to przez tydzień nie spełniał ustawy więc trzebago usamodzielnić i 500zł - niech się odwołuje przynajmniej to SKO złamie ustawę a nie my
dddd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x