Petycja w sprawie przywrócenia KN w placówkach op. -wych. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]

Napisano: 27 lip 2016, 22:51

A to ciekawe co pisze Marcin, bo u nas przy okazji planowanej likwidacji centrów najbardziej o stołek obawiała się dyrekcja :D Nawet, o zgrozo, do ZZ poszła o wstawiennictwo prosić. Jakoś nie pamiętała wtedy jak wcześniej wyklinała na KN i ZZ właśnie, że bronią Karty...No tak, kuła żelazo, była (i jest) kowalem własnego losu i zabiegała o swoje- dokładnie robiła to, o czym pisał wcześniej Marcin ;)
dert

Napisano: 27 lip 2016, 23:54

Marcinie, proszę o konkrety. Opinie o tym, że sie nie znam to nie argumenty w rzeczowej dyskusji poważnych ludzi. Przekonaj mnie i udowodnij że wiesz więcej a nie tylko piszesz że coś podobno wiesz a ja nie. Skoro w sąsiednim wątku ktoś podaje koszt utrzymania wychowanka w placówce czternastoosobowej zarządzanej przez dyrektora na 2750, to pokaż mi placówkę zarządzaną przez centrum z takim kosztem. :lol: :lol: :lol: :lol: Jeśli się mylę, to to udowodnij. Na razie nie przedstawileś żadnych dowodów a tylko opinie (sądzę, że celowo unikasz konkretow). Wiem. że 14 prowadzona niezależnie jest tańsza niż 14 prowadzona przez centrum i tyle w temacie kosztów. Wiem, że wiesz jak to sprawdzić, więc oszczędzę sobie linków i po raz kolejny udowadniania oczywistej prawdy. Dodatkowe etaty dla dyrektorów 14 to kolejna bzdura. Niepotrzebny jest w 14 dyrektor-urzędnik zajmujący sie jedynie dyrektorowaniem.
Nie piszę tego by Ci zaszkodzić i temu o co walczysz, ale dlatego że próbujesz mi wmówić coś, w co można uwierzyć jedynie nie mając elementarnej wiedzy w temacie. Sprowokowałeś mnie trochę kwestionując przywileje innych i walcząc jednocześnie o swoje. Twierdzisz, że zmiany idą w dobrym kierunku i powinno być rodzinnie, ale walczysz o utrzymanie status-quo i bycie dyrektorem jak w państwowym domu dziecka za komuny. Jesteś za likwidacją przywilejów pracowników, ale pilnujesz by Tobie się nie pogorszyło. Piszesz o Grecji i cięciu kosztów, ale jednocześnie ukrywasz prosty fakt, że outsourcing usług przez 14 jest tańszy niż zarządznie jej przez centrum. Piszesz o kopalniach, ale są kopalnie gdzie górnicy maja przywileje a kopalnie zyski (np. Bogdanka). To problem zarządzania, a nie przywilejów. Pytanie dlaczego prezesi nierentownych koipalni zarabiaja miliony zamiast odpowiadać za błedy.
Tak jak piszesz prokurator to nie to samo co sprzątaczka. Zobacz ile zarabia sędzia czy prokurator i zastanów sie czy te pieniądze oddają powagę zawodu jaki wykonują. Ilu prokuratorów, sądziów i td zostałoby w zawodzie gdyby zostrawić im gołe pensje bez przywilejów? Państwa nie stać by ludziom wykonującym ważne zawody zapłacić tyle ile powinni zarabiać. Dyrektor w prywatnej firmie zarządzający kilkudzisięcioma pracownikami ma kilkaktotnie wyższą pensję od Ciebie. Pracownik w prywatnej firmie mający tak duży zakres odpowiedzialności co wychowawca w placówce zarabia znacznie więcej.
PS. Jestem za przywróceniem KN oraz likwidacją biurokracji (podnoszącej koszty utrzymania w placówkach) przez likwidację zwalnianych stanowisk a nie zwalnianie ludzi z pracy. W ten sposób za 20 lat nie byłoby centrów i pracowników KN w domach dziecka i żadnych ludzkich tragedii.
etatysta

Napisano: 28 lip 2016, 8:36

Witaj Eatatysto. Znam 14 gdzie koszt utrzymania to 2200 bo tak stowarzyszenie ma podpisane porozumienie z powiatem. Skutek w placówce zatrudnionych 4 wychowawców robiących wszystko w ramach pojedynczych dyżurów. To ma być standard pracy Nie to jest dozór mienia i osób. Koszty utrzymania w 14 np. w Inowrocławiu to 3100 do 3800 (tam gdzie są maluchy i jest więcej personelu). Centra pozwalają elastycznie wykorzystywać specjalistów. Jak masz nasilenie problemów w jednym domu to kierujesz tam w większym wymiarze wsparcie psychologiczne, terapeutyczne lub pedagogiczne. To dyrektor centrum może zrobić gdyż ma pracowników w centrum. W przypadku samodzielnej 14 jako instytucji nie ma takich możliwości. Wszyscy muszą być zatrudnieni w 14 i to jest sztywne. Pozwól, że jak znajdę chwilę czasu to prześledzę koszty utrzymania w placówkach podlegających pod centra na podstawie oficjalnych danych wojewody. Na tą chwilę pozdrawiam i odezwę się niebawem.
marcin75

Napisano: 28 lip 2016, 9:16

marcin75 pisze:Znam 14 gdzie koszt utrzymania to 2200 bo tak stowarzyszenie ma podpisane porozumienie z powiatem. Skutek w placówce zatrudnionych 4 wychowawców robiących wszystko w ramach pojedynczych dyżurów. To ma być standard pracy Nie to jest dozór mienia i osób.
No to dochodzimy do sedna. Gdybym miał wybierać miejsce pracy, to raczej wolałbym pracę w placówce zarządzanej przez centrum niż w samotnej 14. Zaryzykuję i postawię tezę, że w placówkach zarządzanych przez centra jest wyższa kultura pracy, ochrona praw pracowniczych i wysokość zarobków (najlepiej porównać zarobki pracowników z kilkuletnim staże, bo nowi to pewnie wszędzie mają minimum). Nie jest to zasługa centrów, ale wynika to z tego, że są one przekształconymi dawnymi domami dziecka i pogotowiami opiekuńczymi i pewne "tradycje" zostały. Nie jest to więc zasługa nowych rozwiązań. Czyli znowu o wyższości centrów przesądzają "zdobycze socjalizmu w ochronie praw pracowniczych". :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jakość pracy zależy od oferty pracodawcy. To jest na korzyść centrów, ale w porównaniu z KN to żenada. Obecnie POW nie oferują żadnej ścieżki rozwoju dla pracowników. Osoba podejmująca pracę w takiej placówce musi mieć świadomość, że to zarówno początek jak i koniec jej kariery zawodowej.
etatysta

Napisano: 01 sie 2016, 9:51

Słusznie, obecnie w placówkach opiekuńczo - wychowawczych nie ma żadnej ścieżki rozwoju.
Jeśli jeszcze Ktoś chce otrzymać petycję nt powrotu KN (dla tych co posiadali uprawnienia)to przypominam kontakt: [email protected]
jowita

Napisano: 03 sie 2016, 17:29

długo mnie nie było - no cóż choroba nie wybiera pory. a tak w ogóle w cuda nie wierzcie - to zamknięty temat
tarzan

Napisano: 14 sie 2016, 10:25

Taka ciekawostka pokazująca stosunek MPiPS do pomysłu przywrócenia KN:

https://www.krystynawroblewska.pl/site/i ... eli%20.pdf
etatysta

Napisano: 16 sie 2016, 14:57

Ponadto placówki o piekuńczo-wychowawcze mają mieć formę bliską formie rodzinnej. Oznacza to, że w celu zapewnienia dzieciom opieki jak najbardziej zbliżonej do rodzinnej dąży się do maksymalnie elastycznego sposobu zatrudnienia wychowawców w placówkach opiekuńczo -wychowawczych.

taaaa. to może w wioski dziecięce od razu przekształcić

A tu link do treści pytania
https://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/Interp ... y=1D316480
mmariusz

Strona 4 z 4    [ Posty: 38 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x