Witam, proszę was o pomoc, jesteśmy niewielką gminą i pierwszy raz mam taką sytuację. Do tej pory miałam tylko styczność z właścicielami mieszkań lub najemcami (ale takimi którzy wynajmują mieszkanie od Gminy). W skład jednostek gminy wchodzi Zakład Usług Komunalnych, to do niego z formalnego polecenia Gminy najemcy wynajmujacy mieszkanie z zasobu gdzminy wpłacają czynsz, opłaty za wodę itd. Każdy w naszej gminie, nie ważne czy najemca czy właściciel opłaca rachunki za wodę do Zakładu Usług Komunalnych.
Teraz mam styczność z wnioskiem tzn. najemcą, który wynajmuje mieszkanie ale uwaga nie od Gminy, tylko od jakieś prywatnej osoby będącej właścicielem. Z infromacji jakie uzyskałam to faktura za energię jest na tego właściciela mieszkania, ale właściciel ją oddał najemcy i kazał samemu opłacać, tak samo z wydatkami do ZUKU za wodę - też kazał samemu opłacać. Inny to wydatki za śmieci płatne do gminy, rachunek za śmieci figuruje na właściciela a Pan ma tylko chodzic do kasyz rachunkiem i go opłacać. Jedyny wydatek który fizycznie płacić do rąk właściciela to czynsz. We wniosku jest miejsce na podpisanie wydatków przez Zarządce, więc kto to ma podpisać?? Nie ma tam przecież żadnego zarządcy.
Zuk jest traktowany jako zarządca ale z pewnością dla mieszkań z zasoby gminy czyli tych 2 najemców.
Czy Zuk może podpisać wydatki związane z wodą na wniosku?
A czy właściciel powinien w takim wypadku wystawić Panu zaświadczenie:
że opłacicł : czynsz w wysokości..... i że poniósł wydatki na śmieci w wysokości ...??? (data i podpis właściciela)
Jak ma się odnieść do pytania czy całość dodatku przekazać do zarządcy?
Jeśli Pan nie wyrazi zgody to przecież dodatek dzieli sie na dopłatę do zarządcy którą taki zarządca powinien otrzymać a druga to ryczałt którą ewentulnie może dostać ten najemca. Gdzie faktycznie powinny pójść te pieniądze?
Do tej pory jak miałam najemców podpisujących umowę z gminą gdy podejmowali decyzję odnośnie wypłaty pieniędzy to szły właśnie one do Zakładu Usług Komunalnych bo to on formalnie zajmował się mieszkaniami z zasobu gminy.
Proszę was o pomoc.