brak rachunku za energię - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 12 sty 2017, 12:33

Proszę o pomoc klient składa wniosek nie posiada rachunku za prąd ponieważ mieszka w lokalu od stycznia b.r.Jak postępować w takim przypadku czy wyliczyć dodatek bez ceny energii. To mój pierwszy taki przypadek, moja poprzedniczka przyjmowała rachunek z innego wniosku rodziny odpowiadającej składem i okresem rozliczeniowym za energię do składającego wniosek. Ja mam wątpliwości czy tak można.
Bardzo proszę o pomoc.
Stella

Napisano: 12 sty 2017, 13:50

Można oświadczenie pobrać od tej Pani, że w związku z zamieszkiwaniem od stycznia br. w lokalu nie ma jeszcze faktury za energię i wtedy przyjąć kwh z wniosku "sąsiedniego", bez oświadczenia też można to zrobić. Albo niektórzy robią w ten sposób, że w związku z brakiem faktury za energię przyjmują za 1 kwh 0 zł. (mnie uczono, że zawsze jakąś wartość trzeba przyjąć).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 12 sty 2017, 21:24

Danymi sąsiadów nie można się posiłkować, bowiem mogą mieć innego dostawcę, inną taryfę, może jakieś indywidualne ulgi itd. Już lepiej według konkretnej taryfy skorzystać ze stawek zawartych w niej, one są ogólnie dostępne. Tylko żeby mieć taryfę, to trzeba mieć umowę. No ale wraz z umową z reguły klient dostaje fakturę oraz dyspozycje zaliczek w poszczególnych miesiącach. Jeśli ich nie ma, to zapewne nie ma umowy, nie ma taryfy i nie ma stawek. Póki nie ma stawek, to nie można naliczyć ryczałtu, urzędnik formalnie nie ma innej możliwości.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 sty 2017, 1:21

dzięki za info
stella

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x