Zastałam malutkie dziecko pod opieką pijanej babci, ojciec tego dziecka porzucił rodzinę 2 m-ce wstecz a matka z 3 tygodniowym a bratem tego dziecka uciekła z domu i też nie wiadomo gdzie jest - tydzień wcześniej. Co muszę szybko zrobić, wezwałam Policję i co dalej!!!!!!!!!!!! Proszę o pomoc jest to pierwsza taka sprawa dla mnie.
Nie miała kuratora, mi chodzi co szybciorem trzeba zrobić, podejrzewam że dziecko będzie odwiezione do Domu Dziecka gdyż nie może zostać pod opieką takiej osoby. Jest to taki nagły przypadek, proszę o wypowiedzi.
zawiadomić sąd rodzinny o odebraniu dziecka, wręczyć opiekunom informację, że mają prawo złożyć zażalenie na decyzję o odebraniu dziecka. Decyzję podejmujesz wraz z Policją i przedstawicielem służby zdrowia
Prawa rodziców, opiekunów prawnych lub faktycznych:
1. Na podstawie art. 12b ust.1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (Dz. U. z 2005 r. Nr 180, poz. 1493 z późn. zm.) rodzicom, opiekunom prawnym lub faktycznym przysługuje zażalenie do Sądu Rejonowego w .................. na odebranie dziecka z rodziny.
2. Zażalenie może być wniesione za pośrednictwem pracownika socjalnego lub funkcjonariusza Policji, którzy dokonali odebrania dziecka. W takim przypadku zażalenie podlega niezwłocznemu przekazaniu do sądu opiekuńczego.
3. W zażaleniu można domagać się zbadania zasadności i legalności odebrania dziecka oraz prawidłowości jego dokonania.
4. Sąd rozpatruje zażalenie niezwłocznie, nie później jednak niż w ciągu 24 godzin.
W razie uznania bezzasadności lub nielegalności odebrania dziecka sąd zarządza natychmiastowe przekazanie dziecka rodzicom, opiekunom prawnym lub faktycznym, od których dziecko zostało odebrane.
Oświadczam, że zapoznałam(em) się z powyższymi uprawnieniami i potwierdzam odbiór pouczenia