witam może mi ktoś pomóc szpital domaga się zwrotu kosztów za pobyt osoby w szpitalu, która nie żyje. Żądają wydania decyzji i przesłania im, a także pokrycia kosztów Jak mogę wydać decyzję na zmarłą, jak przeprowadzić z nią wywiad. Co zrobilibyście w podobnej sytuacji, domagają się tego od naszej gminy bo jest to ostatnie zameldowanie osoby zmarłej mimo, że nigdy nie zamieszkiwała na terenie naszej gminy, posiadała meldunek przy matce.
pomóżcie !!!!!!!!!!!!!!!
Skoro nie zamieszkiwała na terenie twojej gminy to dlaczego do was przesłano,gdzie mieszkała przed smiercią kto pokrywał koszty pogrzebu.
nie rozumiem szpital żąda decyzji na ubezpieczenie zdrowotne i pokrycie kosztów a nie powinno być jedno,albo drugie jak decyzja to nie kasa.
Wywiadu nie przeprowadzisz ,bo to nie mozliwe opisz sytuację szpitalowi i niech będzie to ich problem
Są orzeczenia sądów administracyjnych, że szpital może domagać się wydania decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej za zmarłego świadczeniobiorcę. Ja w takich przypadkach ustalam sytuację zmarłej osoby oraz to czy spełnia przesłanki do wydania przedmiotowej decyzji na podstawie informacji uzyskanych od rodziny. Na podstawie wydanej decyzji szpital może ubiegać się w NFZ o zwrot poniesionych kosztów za udzielone świadczenia.
Miałam przypadek, że mój klient trafił do szpitala w ciężkim stanie, nie było mozliwe przeprowadzenie z nim wywiadu środowiskwoego. Po 4 dniach zmarł w szpitalu. Jednakże daliśmy decyzję na te 4 dni, na wniosek Szpitala, w którym przebywał, i zaznaczylismy w decyzji, że przeprowadzenie wywiadu nie było możliwe, z uwagi na stan zdrowia.
Miałam podobną sytuację lecz klient zamieszkiwał z rodziną na naszym terenie.Przeprowadziłam wywiad z żoną i wydałam decyzję do czasu zgonu.
Tak podpowiedział mi radca prawny.Wysłałam do Szpitala gdzie osoba zmarła,do NFZ i a/a
można, a nawet trzeba wydać decyzje. Nie wolno zapominać, że w tym postępowaniu są 2 strony klient i szpital. To, że klient zmarł nie zwalnia nas z prowadzenia postępowania i wydania decyzji.