ubezpieczenie zdrowotne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 17 lut 2014, 15:43

witam może mi ktoś pomóc szpital domaga się zwrotu kosztów za pobyt osoby w szpitalu, która nie żyje. Żądają wydania decyzji i przesłania im, a także pokrycia kosztów :( Jak mogę wydać decyzję na zmarłą, jak przeprowadzić z nią wywiad. Co zrobilibyście w podobnej sytuacji, domagają się tego od naszej gminy bo jest to ostatnie zameldowanie osoby zmarłej mimo, że nigdy nie zamieszkiwała na terenie naszej gminy, posiadała meldunek przy matce.
pomóżcie !!!!!!!!!!!!!!!
~Iwona S

Napisano: 06 mar 2014, 11:31

witam! mam taki sam problem, jak to zakończyć?
~Ania

Napisano: 06 mar 2014, 12:25

Skoro nie zamieszkiwała na terenie twojej gminy to dlaczego do was przesłano,gdzie mieszkała przed smiercią kto pokrywał koszty pogrzebu.
nie rozumiem szpital żąda decyzji na ubezpieczenie zdrowotne i pokrycie kosztów a nie powinno być jedno,albo drugie jak decyzja to nie kasa.
Wywiadu nie przeprowadzisz ,bo to nie mozliwe opisz sytuację szpitalowi i niech będzie to ich problem
~magda

Napisano: 17 mar 2014, 13:15

Są orzeczenia sądów administracyjnych, że szpital może domagać się wydania decyzji potwierdzającej prawo do świadczeń opieki zdrowotnej za zmarłego świadczeniobiorcę. Ja w takich przypadkach ustalam sytuację zmarłej osoby oraz to czy spełnia przesłanki do wydania przedmiotowej decyzji na podstawie informacji uzyskanych od rodziny. Na podstawie wydanej decyzji szpital może ubiegać się w NFZ o zwrot poniesionych kosztów za udzielone świadczenia.
~ewa

Napisano: 17 mar 2014, 19:02

tak jak Ewa.
~ala

Napisano: 17 mar 2014, 23:47

Taki sam przypadek miałam i zrobiłam dokładnie jak Ewa.
~tonio

Napisano: 18 mar 2014, 12:37

Miałam przypadek, że mój klient trafił do szpitala w ciężkim stanie, nie było mozliwe przeprowadzenie z nim wywiadu środowiskwoego. Po 4 dniach zmarł w szpitalu. Jednakże daliśmy decyzję na te 4 dni, na wniosek Szpitala, w którym przebywał, i zaznaczylismy w decyzji, że przeprowadzenie wywiadu nie było możliwe, z uwagi na stan zdrowia.

~DORIS

Napisano: 18 mar 2014, 14:44

Miałam podobną sytuację lecz klient zamieszkiwał z rodziną na naszym terenie.Przeprowadziłam wywiad z żoną i wydałam decyzję do czasu zgonu.
Tak podpowiedział mi radca prawny.Wysłałam do Szpitala gdzie osoba zmarła,do NFZ i a/a
~Grażyna

Napisano: 18 mar 2014, 15:02

Nie wiem jak można wystawić decyzję po śmierci.
Czy budżet poprostu nie powinien pokryć kosztów leczenia.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 19:04

można, a nawet trzeba wydać decyzje. Nie wolno zapominać, że w tym postępowaniu są 2 strony klient i szpital. To, że klient zmarł nie zwalnia nas z prowadzenia postępowania i wydania decyzji.
~vvv

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x