PISMO DO ZUS - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 kwie 2015, 14:27

proszę o to czy pismo ja mam dobrze i ile liczyć z tej emerytury
kwota
brutto 589,23 zł
dochód- 559,39 zł
zal, na podatek 11,60 zł
skł. na ubezpieczenie zdrowotne- 50,35 zł ( pomyłka przedtem)w decyzji jest potrącenie należności alimentacyjnych na mocy tytułu wykonawczego 57,81 zł. którą ja mam l;iczyć kwote czy ktoś mi pomoze i o to prosze
asia12345

Napisano: 16 kwie 2015, 15:18

czym trudniejsze pytanie, tym gorzej z odpowiedziami, tyle osób weszło a tylko 2 osoby próbowały odpowiedzieć trochę zawijając, bo raczej nikt nie zna odpowiedzi.
asia12345

Napisano: 16 kwie 2015, 15:28

a powiedz po co ci to pismo ? co delikwent nie ma decyzji o przyznaniu emerytury ? zus je rozsyłał w marcu na decyzji masz wszystkie składniki te opodatkowane i nie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 16 kwie 2015, 20:49

Skoro kierownictwo przymusza, to nie ma co marudzić i trzeba pisać.
Ja proponuję tak: „Uprzejmie proszę o podanie kwoty dochodu do celów dodatku mieszkaniowego Pana/Pani ...... wypłaconych w okresie od ......... do .....” Szczegółowa wyliczanka niekonieczna. Bardziej potrzebne może być przekonujące tłumaczenie, że np. wnioskodawca nie dostarczył potrzebnych dokumentów, a jest wart pomocy z racji stanu zdrowia, lub że zachodzi potrzeba sprawdzenia otrzymanych danych. Chodzi o to, że przepis nakłada ten obowiązek na wnioskodawcę i ZUS może być zdziwiony prośbą gminy.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 kwie 2015, 1:21

czy taka sytuacja jest w każdym miesiącu czy tylko w marcu?
moim zdaniem jeżeli w decyzji nie ma wzmianki o dodatkach do emerytury, to różnica może wynikać ze zwrotu podatku,

różnica jaka wychodzi po dodaniu potrącenia nie pasuje do żadnego znanego mi dodatku,
pierwotnie myślałam że może chodzi o ryczałt energetyczny (165,88 zł), ale nie pasuje

jeżeli chodzi o pismo, to zależy na kogo trafisz w ZUS-ie... bo może się okazać że na samo pismo nie będą chcieli odpowiedzieć, ja w takich sytuacjach wysyłam wniosek o udostępnienie danych
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x