Pismo od komornika

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Pola55
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Pismo od komornika

Post autor: Pola55 »

Dostałam pismo od komornika w celu ustosunkowania sie, czy wierzyciel wyraża zgodę na cofnięcie zajecia rachunku bankowego. Co mam z tym zrobic bo pierwszy raz mam takie pismo?
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Pismo od komornika

Post autor: eMGie »

odpisując powołujesz się m.in. na artykuł 27, zapewne dłużnik się zwrócił do komornika z takim pismem.
Pola55
Referent
Kontakt:

Mogę prosic o wzór takiego pisma. Prosze.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: eMGie »

Coś takiego może spróbuj:
Działając na podstawie art. ......
Informuję, że ........ nie znajduje podstaw do przychylenia się do prośby dłużnika alimentacyjnego .......... o zmniejszenie wysokości dokonywanych przez komornika potrąceń na poczet zaległości z tytułu wypłaconych świadczeń z funduszu alimentacyjnego, z uwagi na fakt, że jest to świadczenie finansowane z budżetu Państwa.
Ponadto informuję, że ......... nie jest organem egzekucyjnym
w niniejszej sprawie. Postępowanie egzekucyjne, w oparciu o przepisy ustawy z dnia
17 listopada 1964 r. kodeks postępowania cywilnego, mające na celu wyegzekwowanie należności z tytułu świadczeń z f.a. wypłaconych przez tut. .......... wierzycielce Pani ....., działającej w imieniu własnym, prowadzi komornik sądowy.

albo:
W nawiązaniu do Pana pisma z dnia 14 maja 2019 r. (data wpływu do ...)
o anulowanie odsetek powstałych w wyniku wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego uprzejmie informuję, że zgodnie z art. 27 ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów(t.j. Dz. U. z 2019 r., poz.670) dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami za opóźnienie. Odsetki są naliczane od pierwszego dnia następującego po dniu wypłaty świadczeń z funduszu alimentacyjnego do dnia spłaty.
...
Niezależnie jednak od powyższego w świetle obowiązujących przepisów brak jest możliwości anulowania odsetek od zadłużenia wynikającego ze świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego na rzecz osoby uprawnionej.
Pola55
Referent
Kontakt:

Dziś dostałam pismo od komornika w celu ustosunkowania się. To czy mogę odpowiedzieć w/w pismem czy musze cos innego napisać.
ODPOWIEDZ