placówki specjalistyczno-terapeutyczne - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 26 lut 2013, 9:28

Witam
czy ktoś pracuje w takiej placówce?kogo oprócz wychowawców macie zatrudnionych i jaki koszt na 1wychowanka?
~ola

Napisano: 26 lut 2013, 12:45

a ty w takiej pracujesz gdzie ona jest
~Damian

Napisano: 12 mar 2013, 19:50

czy w takiej placówce musi być pielęgniarka do rozkładania leków i czy wychowawca może je rozłożyć i wydać?
~ludwik

Napisano: 12 mar 2013, 19:57

Może się mylę ale wydaje mi się, że w ustawie nie ma napisane, że musi być pielęgniarka, a może nie doczytalem...
Panzer
Stażysta
Od: 02 lut 2010, 20:03
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2013, 22:35

wiem, że nie ma tego w ustawie, ale obawiam się , że łamaniem prawa jest rozkładanie leków przez wychowawców. u mnie tak jest: psychiatra wypisuje a my, wychowawcy rozkładamy i wydajemy.... a ja nie mam do tego żadnych uprawnień. z tego co się orientuję, to rozłożyć leki mogą tylko lekarz i pielęgniarka...
boję się, że jak któryś z nas się pomyli i wychowanek się np zatruje...albo nażre się leków kupionych na mieście i powie, że dostał tylko swoje.... może być niezła afera...
...z Ryśkiem Cebulą pod ośrodkiem ;)
jakie macie na ten temat zdanie?
~ludwik

Napisano: 20 mar 2013, 10:25

sorki ale jakie uprawnienia trzeba mieć do rozkładania leków? przecież wychowawca nie wypisuje tych leków, ani nie ustala dawki ... ma jedynie wydać lek przepisany przez lekarza wg jego zaleceń

jeżeli chodzi o czynnik ludzki to równie dobrze może pomylić się pielęgniarka
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 11:52

Papier toaletowy sami wydajecie czy zatrudniacie babcię klozetową. U nas to stanowisko nazywa się pisuardessa. Do nalewania kompotu zatrudniamy profesjonalnego kelnera itd.
~kapek

Napisano: 20 mar 2013, 12:04

Marianna
...nie żebym się czepiał...ale poszukałem i znalazłem na forum DPSów to:
Prawo i przepisy mówią jasno:
Podawanie leków różnymi drogami zgodnie z obowiązującymi przepisami należy do kompetencji pielęgniarki. W przypadku naruszenia prawa, zgodnie z art. 32 ust. 1 ustawy z dnia 5 lipca 1996 roku o zawodach pielęgniarki i położnej (Dz. U. Nr 57, poz. 602 ze zm) „Kto, nie będąc uprawnionym, udziela zawodowo świadczeń, o których mowa w art. 4 lub art. 5, podlega karze grzywny”.
~ludwik

Napisano: 20 mar 2013, 12:19

ludwik,dzieki!pokaże to swojej dyr
ciekawe kto ma płacić grzywnę?
~gremlin

Strona 1 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem