placówki specjalistyczno-terapeutyczne - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 20 mar 2013, 12:20

W tym , że w DPS też polikwidowali pielęgniarki i roznoszą salowe.
w domu tez wołacie pielęgniarkę środowiskową , żeby podać leki?
W MOW tez wychowawcy podają leki i nigdy tam nie było pielęgniarek.
~Piotr

Napisano: 20 mar 2013, 13:25

ludwik ... to oznacza, że nie możesz podać sam bez wiedzy lekarza lub pielęgniarki ibupromu dzieciom ;) ... ale nie że nie możesz podać leków zapisanych przez lekarza
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 16:15

nie wiem jak to do końca jest z ta pielegniarką i podawaniem dzieciom leków-zwłaszcza psychotropowych.lekarz psychiatra nie wypisał recept naszej pedagog gdy sie dowiedział,ze w tym czasie pielegniarka u nas nie pracowała i maja to robić wychowawcy.muszę sprawdzic w regulaminie co należy do obowiązków wychowawców
~gremlin

Napisano: 20 mar 2013, 17:24

~gremlinie wniosek z tego jeden. Nawet psychiatrzy nie traktują poważnie pracowników \"nowoczesnych domów dziecka\" skoro boją się im powierzać \"tak odpowiedzialnych zadań\" jak podanie leków według zaleceń lekarza ;).
Czyli wychowawca może najwyżej posprzątać, odrobić lekcje, przygotować posiłek i nastawić pranie. Od wydawania leków są specjaliści... ;)
A tak serio, to warto czasem cofnąć się na tym forum do poprzednich wątków. Temat podawania leków wraca jak bumerang.
~etatysta

Napisano: 20 mar 2013, 18:23

wraca bo do końca nie wiadomo co wolno a co trzeba.znam placówke gdzie wychowawca nie może podać dziecku tabl przeciwbólowej-zarządzenie dyr!gdy sie przyjął do innej doznał szoku że musi podawac leki psychotropowe.każdy powinien robić to co do niego należeć powinno:praczka,sprzataczka,wychowawca i specjaliści:)
~gremlin

Napisano: 20 mar 2013, 18:42

no bo tabletkę przeciwbólową podał BEZ zalecenia lekarskiego ... na tym to właśnie polega

a leki psychotropowe zapisuje lekarz ... zarówno rodzaj leku jak i dawkowanie
~Marianna

Napisano: 20 mar 2013, 20:30

pracuję kilka lat w ,,branzy ,,i miałam jedną wpadkę w podaniu leku psychotropowego,bo psychiatra pomylił się i na recepcie napisal mililitry zamiast miligramy,od razu po pierwszej dawce odkryłem tę pomyłkę,bo chłopak ledwo stał na nogach ...ale strasznie się przestraszyłem,od tej pory zanim podam jakikolwiek lek to oglądam go 3-razy!!!
~kiss

Napisano: 20 mar 2013, 22:17

hm ... nie rozumiem, przecież to są różne jednostki... mililitry to objętość, a miligramy to masa (gęstość) ... leki w postaci płynów (syropów) mają oznaczenie np. 120mg/5ml ... to oznacza, że w 5 ml jest zawarte 120mg danej substancji ... i to lekarz przepisując dawki przelicza na dobową dawkę i na poszczególne dawki ... dawkę podaje właśnie ml !

może faktycznie potrzebna pielęgniarka :0
~Marianna

Napisano: 21 mar 2013, 0:54

Marianno,
mi głównie chodzi o tzw \"rozkładanie\" leków...nie wydawanie. w poprzednim miejscu pracy, który było niepublicznym zozem układ był jasny - lekarz psychiatra wypisuje leki dla pacjentów...raz na dwa dni z pobliskiego detoksu, który był częścią placówki przychodzi na chwilę piguła i rozkłada te leki do pojemników najczęściej na dwa dni....a wychowawca (terapeuta) będący na dyżurze wydaje...
więc wydaje mi się to dziwne, że w obecnym miejscu pracy wymaga się ode mnie r o z k ł d a n i a leków....:(
pozdrawiam Wszystkich
~ludwik

Napisano: 21 mar 2013, 7:57

\"zozem\"

a nie placówką opiekuńczo-wychowawczą
~Marianna

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x