Jakich procedur....już patrzę;
1. PROCEDURA interwencyjna dotycząca wypadków
2, PROCEDURY postępowania w przypadkach zachowań agresywnych
.....a)agresja słowna
.....b) agresja fizyczna
3.procedury w przypadku awarii, pożaru lub innych zagrożeń
4.PROCEDURY postępowania wobec wychowanków niszczących mienia placówki
5.PROCEDURY postępowania wobec sprawcy czynu karalnego (pobicia , wymuszenia, pobicia)
6 PROCEDURY postępowania w przypadku gdy wychowawca znajduje na terenie placówki substancje przypominająca narkotyk
7,PROCEDURY postępowania w przypadku przyjścia wychowanka do placówki pod wpływem alkoholu lub przyniesienia do placówki alkoholu.
8PROCEDURY postępowania w przypadku gdy wychowawca podejrzewa ze wychowanek posiada przy sobie substancje przypominającą narkotyk.
9.PROCEDURY postępowania w przypadku kradzieży.
10. PROCEDURY postępowania w przypadku palenia papierosów przez wychowanków na terenie placówki
11 PROCEDURY w przypadku ucieczek
Te ostatnia sam opracowywałem i nie mogłem czytać tych lakonicznych wypocin. nazwałem to
Procedura postępowania na wypadek samowolnego opuszczenia placówki przez dziecko lub brak powrotu dziecka do placówki w wyznaczonym terminie po okresie usprawiedliwionej nieobecności.
A oparłem to na zarządzeniu komendanta policji w sprawie poszukiwania osób zaginionych
Ale nie mamy procedur na wypadek przyjęcia interwencyjnego dziecka, a wiemy ze to "ogólnopolski" nieuregulowany problem.
Przepisy o tychże PROCEDURACH mówią NIC. Żaden przepis nie nakazuje ich robić. Ktoś "z góry" kazał dyrektorowi, tośmy wydrukowali. Dyrekcja mówiła ze przekazywała wielu dyrektorom po spotkaniach z dyrektorów .Macie to samo, wszystko ??
Podobnie ma się z Regulaminem Kar. Mnie szlag trafia, gdy mi ktoś karze opracować REGULAMIN KAR .
Ato przykład procedury:
PROCEDURY w przypadku awarii, pożaru lub innych zagrożeń
1, w przypadku awarii, powstania pożaru, ewakuować wychowanków w bezpieczne miejsce z wykorzystaniem dróg ewakuacyjnych, jeżeli zajdzie taka potrzeba
2. w razie potrzeby udzielić pierwszej pomocy przedlekarskiej
3. w razie konieczności wezwać służby ratunkowe
4. sporządzenie dokumentacji zdarzenia.
Jest?? jest.
Ale: jakich awarii, co to jest awaria, awaria czego????????????? telewizora,czy drzwi, czy instalacji gazowej?
Co to jest miejsce bezpieczne, a może powinno być określone gdzie takie miejsce jest, drogi ewakuacyjne wyprowadzają tylk z budynku
Służby w razie konieczności> jakiej konieczności??
Sporządzić dokumentacje zdarzenia??? jaką dokumentacje, co ma zawierać?
Procedura każe wyprowadzić dzieci, ale nie nakazuje zawiadomienia dyrektora. Nie przewiduje przeliczanie dzieci, nie rozróżnia wypadku w dzień i w nocy?
Praca bez nich nie byłaby możliwa.