POGRZEB OSOBY BEZDOMNEJ - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 16 gru 2011, 9:55

Chyba dalej się nie rozumiemy... Wiem, z którego dnia jest ustawa, mam przed sobą nawet stan na wczoraj a nie na sierpień, tylko że nie wiem, co w związku z tym :) Odnoszę wrażenie, że się ze mną spierasz, tylko że ja nie wiem o co :) Mogłabyś jaśniej?
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 16 gru 2011, 13:20

nie spieram się z Tobą, ustawę wbiłam ot tak sobie, bo wklejałam na pulpit komputera u siebie i jest ok, gdzieś dwa razy tak kliknęłam / a tu pomyłek nie można skasować czy wycofać , zmienić w swoich komentarzach. Pozdrawiam.
~MAGDA 11

Napisano: 16 gru 2011, 13:26

A, to OK ;) Pozdrowienia
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 20 mar 2012, 11:53

koszty pochówku ponosi gmina, na której zmarł bezdomny i nie ma mowy o żadnej refundacji kosztów!!
w pracowniku socjalnym jest interpretacja tego problemu
~amelka

Napisano: 22 mar 2012, 23:26

chciałabym zadać pytanie-mój brat był osoba bezdomną nie miał nic kompletnie nawet zasiłku z OPS czy emerytury; jest grób rodzinny w którym chcialabym umieścić jego cialo, ale dowiedziałam się że to jest moja \"fanaberia\" :( i jesli tak to ja muszę pokryć całość kosztów pogrzebu. Natomiast gdybym pozostawila to na koszt OPS to zostałby pochowany jak mi powiedzieli w worku na innym cmentarzu.
Jak mam interpretowac przepis że mogę uzyskać zwrot kosztów pogrzebu ze swojego ubezpieczenia z ZUS jeśli chciałabym aby część tych kosztów pokrył OPS.
Przez brak jednoznacznych przepisów w tej kwestii zwłoki mojego brata są przechowywane przez z-d pogrzebowy już 2-gi tydzień a ja muszę pokryć całość kosztów i doplacić własnych środków ok 2 tys. zł aby mój brat był pochowany godnie w grobie rodzinnym. Bardzo proszę o ewentualne odpowiedzi jak to jest z tym pogrzebem \"na koszt państwa\". Dziękuję
~rodzina

Napisano: 23 mar 2012, 10:37

są dwie możliwości. albo korzystasz z prawa do zasiłku pogrzebowego z zus jako siostra i chowasz brata wg własnego uznania lub odmawiasz sprawienia pochówku i wtedy robi to ops wg swoich standardów, czyli po najniższych kosztach na cmentarzu komunalnym (na pewno nie w worku, bo nie pozwala na to \"prawo cmentarne\" - musi być trumna). w tym drugim przypadku nie masz wpływu na warunki, miejsce itd. pochówku, no chyba, że będzie dobra wola ops i zmieści się w określonych kosztach. tyle, że ops będzie mógł domagać się zwrotu poniesionych kosztów z zus, jeśli najbliższa rodzina (w tym ty) miała prawo do zasiłku pogrzebowego, bądź bezpośrednio od rodziny uprawnionej do tego świadczenia.
~p

Napisano: 21 kwie 2012, 0:40

chowa gmina gdzie bezdomny zmarł, ale po koleźeń sku upomina się od gminy ostatniego miejsca meldunku- z doświadczenia wiem, że nie wszystie gminy warszwskie chcą zwracać powołując się na ustawę o pochówku i cmentarzach, ale jest to nie fer w stosunku do biednych gmin wiejskich, które mają na swoim terenie ,, monar\" i później nie mają forsy na pochówek własnych mieszkańców.
~oli

Napisano: 23 kwie 2012, 10:24

koleżeńskość nie ma tu żadnego znaczenia. ważna jest podstawa prawna. a takiej, która zobowiązywałaby do zwrotu kosztów pochówku przez gminę ostatniego zameldowania.
~p

Napisano: 23 kwie 2012, 15:14

@p - miało być pewnie \"a nie ma takiej\" ;) No niestety nie ma.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 23 kwie 2012, 23:47

gratuluję spostrzegawczości;)
rzeczywiście, słowa \"nie ma\" gdzieś mi się zgubiły...
~p

Strona 3 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x