Chyba dalej się nie rozumiemy... Wiem, z którego dnia jest ustawa, mam przed sobą nawet stan na wczoraj a nie na sierpień, tylko że nie wiem, co w związku z tym Odnoszę wrażenie, że się ze mną spierasz, tylko że ja nie wiem o co Mogłabyś jaśniej?
nie spieram się z Tobą, ustawę wbiłam ot tak sobie, bo wklejałam na pulpit komputera u siebie i jest ok, gdzieś dwa razy tak kliknęłam / a tu pomyłek nie można skasować czy wycofać , zmienić w swoich komentarzach. Pozdrawiam.
koszty pochówku ponosi gmina, na której zmarł bezdomny i nie ma mowy o żadnej refundacji kosztów!!
w pracowniku socjalnym jest interpretacja tego problemu
chciałabym zadać pytanie-mój brat był osoba bezdomną nie miał nic kompletnie nawet zasiłku z OPS czy emerytury; jest grób rodzinny w którym chcialabym umieścić jego cialo, ale dowiedziałam się że to jest moja \"fanaberia\" i jesli tak to ja muszę pokryć całość kosztów pogrzebu. Natomiast gdybym pozostawila to na koszt OPS to zostałby pochowany jak mi powiedzieli w worku na innym cmentarzu.
Jak mam interpretowac przepis że mogę uzyskać zwrot kosztów pogrzebu ze swojego ubezpieczenia z ZUS jeśli chciałabym aby część tych kosztów pokrył OPS.
Przez brak jednoznacznych przepisów w tej kwestii zwłoki mojego brata są przechowywane przez z-d pogrzebowy już 2-gi tydzień a ja muszę pokryć całość kosztów i doplacić własnych środków ok 2 tys. zł aby mój brat był pochowany godnie w grobie rodzinnym. Bardzo proszę o ewentualne odpowiedzi jak to jest z tym pogrzebem \"na koszt państwa\". Dziękuję
są dwie możliwości. albo korzystasz z prawa do zasiłku pogrzebowego z zus jako siostra i chowasz brata wg własnego uznania lub odmawiasz sprawienia pochówku i wtedy robi to ops wg swoich standardów, czyli po najniższych kosztach na cmentarzu komunalnym (na pewno nie w worku, bo nie pozwala na to \"prawo cmentarne\" - musi być trumna). w tym drugim przypadku nie masz wpływu na warunki, miejsce itd. pochówku, no chyba, że będzie dobra wola ops i zmieści się w określonych kosztach. tyle, że ops będzie mógł domagać się zwrotu poniesionych kosztów z zus, jeśli najbliższa rodzina (w tym ty) miała prawo do zasiłku pogrzebowego, bądź bezpośrednio od rodziny uprawnionej do tego świadczenia.
chowa gmina gdzie bezdomny zmarł, ale po koleźeń sku upomina się od gminy ostatniego miejsca meldunku- z doświadczenia wiem, że nie wszystie gminy warszwskie chcą zwracać powołując się na ustawę o pochówku i cmentarzach, ale jest to nie fer w stosunku do biednych gmin wiejskich, które mają na swoim terenie ,, monar\" i później nie mają forsy na pochówek własnych mieszkańców.
koleżeńskość nie ma tu żadnego znaczenia. ważna jest podstawa prawna. a takiej, która zobowiązywałaby do zwrotu kosztów pochówku przez gminę ostatniego zameldowania.