POGRZEB OSOBY BEZDOMNEJ - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 4 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 26 kwie 2012, 10:18

Zadałem sobie \"trud\" zerknięcia do ustawy o cmentarzach i oto co tam na ten temat pisze :

Art 10 ustawy o cmentarzach
3. Zwłoki niepochowane przez podmioty, o których mowa w ust. 1, albo nieprzekazane publicznej uczelni medycznej albo publicznej uczelni prowadzącej działalność dydaktyczną i badawczą w dziedzinie nauk medycznych są chowane przez gminę właściwą ze względu na miejsce zgonu, .......

4. Obowiązek pochowania zwłok, określony w ust. 3, nie wyklucza żądania zwrotu kosztów na podstawie innych ustaw.

Wynika więc z tego, że pochować musi gmina, na terenie której osoba zmarła ale co do kosztów pochówku dopuszcza ubieganie się o jego zwrot na podstawie innych ustaw- więc i naszej ustawy też
~herbi

Napisano: 26 kwie 2012, 13:37

tyle, że ustawa o pomocy społecznej nie reguluje zwrotu wydatków pogrzebu, a udzielonej pomocy osobie. na tej podstawie nie można ubiegać się więc o zwrot tych kosztów, ponieważ nie wynika z niej tak możliwość, ani tym bardziej obowiązek, jak to jest w przypadku refundowania udzielonej pomocy.
~p

Napisano: 26 kwie 2012, 14:19

ja jestem zdania, że skoro bezdomny został w ustawie o pomocy społecznej przypisany do gminy ostatniego zameldowania na pobyt stały to ta gmina powinna również pokryć koszty pogrzebu. Zwłaszcza, że sprawienie pogrzebu jest świadczeniem z pomocy społecznej a ustawa reguluje właściwość miejscową w przypadku osób bezdomnych.
Bo inaczej może się zdarzyć tak, gmina X pokrywa koszty pobytu bezdomnego w noclegowni w gminie Y gdzie go sama skierowała.
Bezdomny umiera w noclegowni .
I co za sprawienie pogrzebu ma zapłacić gmina Y ??
~herbi

Napisano: 26 kwie 2012, 14:32

niestety gmina y musiałaby pokryć koszty pogrzebu, zgodnie z przepisem, który podałeś powyżej.
ustawa o pomocy społecznej reguluje właściwość miejscową dla bezdomnego w przypadku udzielania mu świadczeń, a nie sprawienia pochówku.
~p

Napisano: 26 kwie 2012, 15:06

nie bardzo rozumiem... sprawienie pogrzebu/ pochówku/ jest świadczeniem z pomocy społecznej. Więc jesli gmina Y sprawi pogrzeb na zasadach naszej ustawy to zwrot się jak najbardziej należy.
No chyba żebyś chciał/a/ żeby w gminie Y byli bardzo przepisowi i odesłali gminie X dokumenty niezbędne do wydania decyzji o sprawieniu pogrzebu / zgodnie z właściwościa miejscową/ .
~herbi

Napisano: 26 kwie 2012, 15:47

no właśnie, nie rozumiesz i mylisz się. właściwość miejscowa osoby bezdomnej wg ups dotyczy udzielenia jej pomocy oraz refundacji udzielonej pomocy. sprawienie pogrzebu nie jest udzieleniem pomocy osobie, a czynnością materialno-techniczną. takiej możliwości, jak piszesz wyżej, nie ma, ponieważ zgodnie z zacytowaną powyżej przez ciebie ustawą o cmentarzach chowa gmina, na której osoba zmarła.
~p

Napisano: 27 kwie 2012, 10:03

to powiedz mi tylko po co w ustawie o pomocy społecznej występuje świadczenie w postaci sprawienia pogrzebu ?? skoro sprawienie pogrzebu nie jest wg Ciebie udzieleniem pomocy tylko czynnością materialno-techniczna.

Rozumiem więc, że jeśli na terenie Twojej gminy umiera wasz bezdomny to nie robicie pogrzebu w oparciu o naszą ustawę. :)

~herbi

Napisano: 27 kwie 2012, 10:25

nadal nic nie rozumiesz. sprawienia pogrzebu nie można nazwać udzieleniem pomocy. jeśli tak by było, to wg ciebie komu ta pomoc miałaby być udzielana? nieboszczykowi? to byłby twój klient? z nim przeprowadziłbyś wywiad i jemu wysłałbyś decyzję? jest to czynność materialno-techniczna, a nie udzielenie pomocy. definiują to przepisy, nie ja i z uwagi na to nie wydaje się w tej sprawie decyzji administracyjnej.
w ostatnim zdaniu chyba sam się zapętliłeś. przeczytaj jeszcze raz cytowane przez siebie powyżej przepisy i moje wpisy, to sam sobie tę wątpliwość rozwiejesz...
~p

Napisano: 27 kwie 2012, 15:31

mam w chwili obecnej taki sam dylemat. dzisiaj pochowałam osobę zabitą na naszym terenie, wymeldował się z pobytu stałego z innej gminy w ub. roku bez podania adresu zamieszkania. córka nie ma uprawnień do zasiłku pogrzebowego, innej rodziny nie ustaliłam, rodzice nie żyją. żeby było ciekawiej prokuratura wpisała miejsce zamieszkania gdzie przebywał. od kogo żądać zwrotu i czy napewno?.
~Tess

Napisano: 27 kwie 2012, 15:44

Herbi, zwróć uwagę, że art. 101 ust. 4 naszej ustawy wymienia świadczenia, które można przyznać w miejscu pobytu i ubiegać się o zwrot od gminy właściwej, bo rzecz wcale nie dotyczy WSZYSTKICH świadczeń z pomocy społecznej. Właśnie między innymi sprawienie pochówku nie jest tam niestety wymienione. Pisząc o żądaniu zwrotu na podstawie innych ustaw ustawodawca miał zapewne na myśli zwrot kosztów pogrzebu z ZUS, bo na podstawie naszej ustawy niestety nie bardzo się da. Ale zawsze można liczyć na to, że ci, których obciążycie, o tym nie wiedzą i zwrócą - były już takie przypadki ;)
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Strona 4 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x