POGRZEB OSOBY BEZDOMNEJ - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 5 z 5    [ Posty: 47 ]

Napisano: 27 kwie 2012, 16:31

to co mam zrobić poradżcie - nie ma uprawnień z ZUS, rodzina nie ma także uprawnień, nie ma masy spadkowej, to czy mogę żądać zwrotu z gminy ostatniego zameldowania na [pobyt stały czy gminy gdzie prokuratura wpisała ostatnie miejsce zamieszkania (bez zameldowania)
~Tess

Napisano: 27 kwie 2012, 16:40

próbuj, ale wg mnie gmina ostatniego zameldowania stałego najprawdopodobniej się wypnie, bo nie ma obowiązku do zwrotu kosztów pogrzebu w takim przypadku.
~p

Napisano: 30 kwie 2012, 22:12

to niech gmina ostatniego miejsca zameldowania zajmie się swoim bezdomnym za życia i da takie warunki, żeby nie był bezdomny. Jakaś odpowiedzialność gmin powinna istnieć za swoich obywateli, a nie drogą spychacza i problem z głowy, bo nie mamy schroniska ani noclegowni i forsy nie tracimy, niech inne gminy płacą!! oj nie ładnie, bo w takich wypadkach i z takim podejściem gminy ze schroniskami nie będą przyjmować bezdomnych z innych gmin. I co zrobicie gminy spychacze z problemem bezdomności?
~MAGDA11

Napisano: 07 maja 2012, 11:13

Magda 11 mam prośbę czy mogłabyś mi przesłać wzór indywidualnego programu wychodzenia z bezdomności z góry dziekuje [email protected]
~starszy specjalista

Napisano: 04 lip 2012, 17:11

czy na sprawienie pochuwku osoby bezdomnej wydajecie decyzję, był na zasiłku stałym, ma syna, który jest zarejestrowany w urzędzie pracy bez prawa do zasiłku.
~Bozena

Napisano: 06 lip 2012, 10:31

nie wydaje się decyzji. brak wniosku w sprawie+brak wywiadu=brak decyzji. sprawienie pogrzebu to czynność materialno-techniczna, którą wykonuje się bez wydawania decyzji.
~p

Napisano: 25 gru 2012, 19:52

A co w przypadku, jeżeli miejscem osoby bezdomnej ostatnie zameldowanie było w Polsce, a poźniej ta osoba (już po wymeldowaniu), wyjechała i zmarła za granicą? (znaleziono zwłoki poza granicami Polski, a nie była tam zameldowana) ? Rodzina odmaawia pochówku. Co wtedy? Ciało zostaje za granica? Czy zostaje przetransportowane do ostatniego miejsca zameldowania? Kto za to płaci? Czy może zostaje pochowana za granicą- jako miejsce w którym zmarła?
~Krystyna

Strona 5 z 5    [ Posty: 47 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x