pomoc jednej z rodzin osobno gospodarującej z inną - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 06 lut 2014, 13:18

Witam,
mieszkam z mężem i dzieckiem ze swoimi rodzicami i bratem którzy od niedawna nigdzie nie pracują i to właśnie na mnie spadło ich utrzymanie, lecz już nie starcza mi funduszy na taki układ, dlatego kazałam zgłosić się im do OPS i co tam usłyszeli? Że do wniosku potrzebne są im wszystkie dochody... Dla mnie to śmieszne, przecież ja mam swoją rodzinę, a oni tworzą inna. Jak mam wybrnąć z tej sytuacji, żeby dostali tą zapomogę?
~Ania

Napisano: 06 lut 2014, 13:20

Mieszkamy z nimi, bo mamy ogromny kredyt do spłaty, nie stać nas na inne mieszkanie, a moja mama zajmuje się naszą córką.
~Ania

Napisano: 06 lut 2014, 13:54

Rodzice , brat piszą Oświadczenie , iż prowadzą oddzielne gospodarstwo domowe w stosunku do pozostałych członków rodziny zamieszkałych pod adresem ....( czyli was), następnie składają wniosek ( opis sytuacji życiowej) do OPS o pomoc ..bo dochodów przecież nie mają!

Druga strona ( czyli wy ) wypełniacie też takie Oświadczenie - celem potwierdzenia sytuacji . I wtedy was nie liczą razem.
Druki Oświadczenia są w OPS..

pr. tak pracownicy socjalni ? pomóżcie jej ..

~emilka

Napisano: 06 lut 2014, 21:21

A o kodeksie rodzinnym i opiekuńczym Emilka słyszała!? O obowiązku alimentacyjnym wobec rodziców w niedostatku słyszała? O przesłankach wspólnoty gospodarstw słyszała? Mieszkanie Z RODZICAMI ze względów finansowych wskazuje jasno na UKŁAD zależności. Siedzą razem, jedzą z jednego gara, partycypowali w opłatach, maja swobodny dostęp do lokalu? To PROWADZĄ wspólne gospodarstwo domowe. DO NIEDAWNA gdy pracowali wszystko było cacy a teraz nagle rodzice są be i osobno? Typowa próba naciągania.
Zajmij sie przemocą Emilka a nie wcinaj tam gdzie nie masz za grosz kompetencji.
~PUPilka

Napisano: 06 lut 2014, 22:42

Pupilka
1. nie zgrywaj ..
2. zapytałam o ew. potwierdzenie info ..socjalnych i zwróciłam się o pomoc dla niej - tak? - więc jej sikso pomóż..a przy okazji się wykażesz wiedzą..ja pr. socjalnym nie jestem!
3. Nie chrzań o układzie zależności - sami nie mają kasy..o czym kobieta pisze, z całą resztą też nie ściemniaj ..bo można jej pomóc..
4. fajny nick ..Pupilka ;)- zabawny...\"taki surowy , bije kompetencją \"..mam nadzieję .

ps. Typowe naciąganie? - powiadasz -jeśli wyjść z takiego założenia- to każdy pytający tu.. - jest naciągaczem ..
~emilka

Napisano: 07 lut 2014, 9:18

Siksa to określenie młodej Żydówki - wypraszam sobie.
\"JUZ nie starcza mi funduszy na ten UKLAD\" - to wyprowadzam sie od rzekomo obciazajacych rodziców i prowadzę realnie SAMODZIELNE gospodarstwo. Oj nie wyprowadzam bo fajnie grzeje sie pupkę w ich mieszkaniu? Do kredytów nikt nie zmusza. I nie oświadczenie decyduje o odrębności/wspólnocie tylko... PRACOWNIK socjalny w oparciu o wywiad. A ludzie coraz chętniej pod byle pretekstem PRZERZUCAJĄ odpowiedzialność za bliskich na instytucje. Za utrzymanie, opiekę, wychowanie dzieci. A gdzie RODZINA!??
~PUPilka

Napisano: 07 lut 2014, 9:55

PUPilka

To hipoteza. Nie znasz faktycznej sytuacji strony/rodziny- niemniej jednak zakładasz, że strona kłamie, w ten sposób z góry stawiasz ją na pozycji przegranej - to profesjonalne działanie/ kompetentne ?.
Tłumaczysz metodykę pracy socjalnego, wywiad ..itd. - to oczywiste kroki..

ps. no to co, że młodej Żydówki, jakieś uprzedzenia ?- jesteś antysemitą?
~emilka

Napisano: 07 lut 2014, 15:11

emilka, a ty znasz sytuację opisywanej powyżej rodziny?

ps. masz coś przeciwko np. konsomołce?
~A

Napisano: 07 lut 2014, 15:24

na dwa pytania odpowiadam ? ok
1. Nie znam. Nie stawiam tezy jednakże - że to naciągacze.
To klient - który zwraca się o pomoc. Zasadność odmowy lub przyznania Pomocy trzeba zweryfikować czyli Zdiagnozować sytuację. Koleżanka PUPilka wyjaśniła metodykę...
2.P/ konsomołce - absolutnie nie! Rozumiem, że to pytanie osobiste ? a pani z postawą..hmm Ksenofobia - że tak zapytam ?
a zresztą co mnie to. Nie było pytania.
~emilka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x