Witam. mam taką sytaucje zgłasza sie do nas kobieta , która przyjechała do matki wraz z dziecmi. Uciekła od przemocy. Zdarzenie przemocy miało miejsce w innej gminie. czy zakładam jej Nk? Zawsze mam dylemat z tym jesli ofiara wyprowadza sie od sprawcy i nie tworzą teraz wspólnego gopsodarstwa domowego...
Mariko, procedura NK w tym wypadku nie może mieć zastosowania, co słusznie podpowiedziała roma.
Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by zgłaszającej udzielić porady prawnej (radca prawny na etacie ops), psychologicznej (psycholog na etacie ops) czy też innej w ramach kompetencji ops (ustawa o pomocy społecznej).
Jeśliby też było tak, że ta osoba, która do Was się zwróciła z problemem wyjawiając, że była ofiarą znęcania się nad nią to podpowiedzieć, by złożyła zawiadomienie o przestępstwie w najbliższej jednostce policji.
Moim zdaniem jeżeli ta kobieta teraz zamieszkała u matki a on mieszka gdzie indziej to teoretycznie przemoc ustała, ale jeżeli ona uciekła to myślę że NK można założyć ale niech kobieta złoży zawiadomienie na policję.
Ale jeżeli mąż od tego czasu sie z nią nie kontaktuje, a ona zamierza zostać u matki to nie zakładać NK, zrobić notatkę i poczekać na rozwój wydarzeń.