postępowanie z art. 207 a wywiad środowiskowy - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 cze 2013, 15:22

Czy policja prowadząca postępowanie z art. 207 KK może zwrócić się do kierownika GOPS o przesłanie kopii wywiadu środowiskowego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego jako dowodu w sprawie? i czy kierownik OPS ma obowiązek im go udostępnić ?
~Majka

Napisano: 20 cze 2013, 15:24

Nie
~iba

Napisano: 20 cze 2013, 15:26

a czy jest na to jakaś podstawa prawna
?
~Majka

Napisano: 20 cze 2013, 16:39

Wywiad nie, ale można na podstawie wywiadu napisać informacje i przekazać do Policji. Z wywiadu tylko te informację, które są dla nich niezbędne.
Wywiad przekazujemy tylko zgodnie z ustawa o pomocy społecznej i ustąwą o św. rodzinnych. Dla innych spraw informacja.
~... ewuś ....

Napisano: 20 cze 2013, 16:42

to Wy przy każdej NK robicie wywiad środowiskowy? my przy żadnej nie robimy... oj
~ena

Napisano: 20 cze 2013, 19:57

My robimy wywiad środowiskowy przy każdej sprawie, dokładnie opisując wszystko co zastajemy na miejscu.
Ja przyjęłam taką taktykę, że jeżeli wpływa NK z mojego terenu to zaraz na drugi dzień idę w środowisko i sporządzam wywiad środowiskowy duży i dokładnie opisuję sobie rodzinę wiem dzięki temu co się tam dzieje jaka jest struktura tej rodziny i czego w chwili obecnej potrzebują.
Ułatwia mi to pracę w grupie roboczej. potem już tylko sporządzam notatki z wyjścia w teren.
Nawet jeżeli ta rodzina korzysta z pomocy to sporządzam wywiad oddzielny w związku z wpłynięciem NK. Wiem że to dużo roboty ale mi osobiście ułatwia pracę. Czasami jest tak, że rodzina nie godzi się na sporządzenie wywiadu ale to zdarzyło mi się tylko w takich przypadkach gdzie rodzina nie korzystała z pomocy finansowej ośrodka i nie potrzebuje takiej pomocy, wtedy po kilku spotkaniach z rodziną udaje mi się przekonać ją do spisania wywiadu i w wywiadzie pomijam te kwestie, o których oni nie chcą mówić głównie chodziło zawsze o dochody, miejsce pracy . Skupiam się wtedy głównie na zjawisku przemocy i potrzebach rodziny i jej strukturze.
~Majka

Napisano: 20 cze 2013, 20:04

po kilku spotkaniach z rodziną?- to dużo czasu tracisz- Majka to jest zbędne. Wystarczy dobrze wypełnić cz. C , D, - to innymi słowy wywiad
~emilka

Napisano: 21 cze 2013, 0:01

nie każdą osobę pokrzywdzoną na 1 spotkaniu da się przekonać do dokonania zmian do wizyty u psychologa a tym bardziej do przyjścia na GR itd czasami trzeba jej poświęcić kilka wizyt żeby zdobyć jej zaufanie i poczucie bezpieczeństwa a wtedy łatwiej jest zdiagnozować czy w tej rodzinie wystąpiła przemoc czy to tylko konflikt a przede wszystkim czy doszło do przestępstwa czy nie i podjąć odpowiednie kroki

~Majka

Napisano: 21 cze 2013, 12:40

wywiad na pewno, jeżeli poweźmie się informację, że dzieje się coś złego w sprawach opiekuńczych i wychowawvczych - wtedy dotyczy to ustawy o wspieraniu i ...
Wiem, że to, co napiszę oburzy, ale zgadzam się z Majką - jej wywiad pozwoli ocenić zdarzenia, czyli wysłuchać strony sporu. Z NK wynika od razu, że osoba uznająca się jako ofiara, od razu jest ochraniana, ale przecież nie zawsze ta \"ofiara\" ma czyste intencje. Może się coraz częściej zdarzać, że na pospolitej kłótni, można \"coś ugrać\".
~... ewuś ....

Napisano: 21 cze 2013, 20:44

a jeśli dalej mimo skierowania odp do psychologa,osp na zajęcia korekcyjne albo do terapii od alkoholu i osoby te przejda te zajęcia i terapię albo nie przejdą a zachowania niewłasciwe dalej trwają to co???Niewłasciwe czyli np przychodzenie do rodziców pod wpływem alkoholu i wywolywanie awantur.Rodzice wpuszczają takiego artystę i obwiniaja instytucje ze nic nie robią.jest nk.
~?

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x