Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 63 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 04 sie 2014, 9:50

Witam mam pytanie, jak to jest gdy asystent rodziny zachoruje i idzie na zwolnienie, przy umowie o prace? czy bedąc na zwolnieniu musi odrobić godziny, czy nie? bo pracuje 40h tygodniowo i nie musi to być 8h codziennie, tylko jak sobie rozłożę, i jak wzięłąm jeden dzień urlopu to 8h odliczyłam a jak to jest przy zwolnieniu lekarskim? proszę o pomoc
katmark30
Praktykant
Od: 17 cze 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2014, 8:35

katmark30 najlepiej spytać w księgowości/kadrach Twojego OPS-u ;)
Lisbeth

Napisano: 11 sie 2014, 20:19

Zapraszamy na
III Integracyjny Zlot Asystentów Rodziny
w terminie 25-27 września 2014 rok
miejsce Białystok

Celem III Zlotu Asystentów Rodziny zgodnie już z naszą tradycją jest poszerzenie wiedzy
i umiejętności w zakresie pracy socjalnej i terapeutycznej z rodziną mającą trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo – wychowawczej.
Ważnym elementem ZLOTU jest integracja środowiska zawodowego asystentów rodziny
z całej Polski, warsztatowa wymiana doświadczeń pomiędzy praktykami, teoretykami oraz urzędnikami w obszarze asysty rodzinnej.
Trzydniowe spotkanie ma służyć dyskusji o profesjonalizacji zawodu asystenta rodziny, prezentacji dobrych praktyk w tym obszarze oraz doskonaleniu własnego warsztatu pracy asystentów. Dla uczestników ZLOTU przewidziane zostały do wyboru grupy szkoleniowe:
1. Terapia Skoncentrowana na Rozwiązaniach w praktyce rodzinnej
2. Superwizja w oparciu o pracę genogramem
3. Zasoby asystenta w pracy z rodziną
4. Asystent w pracy z osobą uzależnioną i współuzależnioną
5. Praca z dzieckiem i rodziną w podejściu skoncentrowanym na rozwiązaniach
6. Etapy metodycznego działania i dokumentacja asystenta rodziny w ujęciu podejścia skoncentrowanego na rozwiązaniach
7. Kierowanie zespołem asystentów – grupa adresowana do koordynatorów/kierowników zespołu asystentów.
Komunikat II – szczegółowy ukaże się pod koniec sierpnia na stronach www.ops.pl, www.stowarzyszeniedroga.pl, www. pimis.home.pl, www.ropsbialystok.pl
Zgłoszenia w terminie 27.08-10.09. 2014 roku na kartach dołączonych do komunikatu II.
Organizatorami spotkania są:
Polski Instytut Mediacji i Integracji Społecznej w Częstochowie
Stowarzyszenie Pomocy Rodzinie DROGA w Białymstoku
Miasto Białystok,
Regionalny Ośrodek Polityki społecznej w Białymstoku
Prawdopodobnie będzie znaczne dofinansowanie, szczegóły wkrótce
Izabela K.

Napisano: 12 sie 2014, 9:32

Witam mam mały problem, dzisiaj pracownik socjalny oświadczył mi, że powinnam swoje teczki zostawiać w biurze jak wychodze z pracy, ale przeciez ja nie koncze pracy po 8 godzinach tak jak pracownik socjalny tylko popołudniami ide również w teren, a wiec musze miec tą teczkę, gdzyż mam karte wizyt gdzie musi mi sie podpisac rodzina, albo inne dokumenty potrzebne do pracy. i dlatego mam pytanie czy mam obowiazek zostawienia teczki w biurze (bo pracownik socjalny chciał coś sobie zobaczyć w mojej teczce ale jej nie było) prosze o pomoc bo nie wiem jak rozwiązac ten problem
katmark30
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 12 sie 2014, 10:22

Pracownik socjalny nie powinien zaglądać do teczki rodzin tworzonej przez asystenta rodziny (i to pod jego nieobecność, bez jego wiedzy i zgody :shock: ). Jeśli robisz np. notatki służbowe to są to dane poufne! Pracownik socjalny ma prawo mieć kopię planu pracy, w ustawie jest, że plan pracy tworzymy przy jego współudziale. Nie powinno się też nosić przy sobie całych teczek, gdyż w razie zgubienia jest to poważny problem - ochrona danych osobowych.
Izabela K.

Napisano: 12 sie 2014, 10:28

I jeszcze jedno, to dlaczego wspomniany ps po prostu nie poszedł do rodziny lub nie zadzwonił do Ciebie i nie zapytał o tę informację tylko sam chciał coś szukać w stworzonej przez Ciebie dokumentacji.
Izabela K.

Napisano: 13 sie 2014, 17:46

witam

mam problem mam rodzinę z 3 dzieci oboje piją juz z 3 razy zastał ich kurator pod wplywem alkoholu i nic nie zrobił

co jako asystent moge zrobić ?
gabi2021

Napisano: 18 sie 2014, 8:53

Witam chciałabym sie poradzić, mam rodzinę, w której małżeństwo z pozoru normalne, dwoje dzieci, maż pracował a żona z powodu choroby nie pracowała i zajmowałą sie domem i dziećmi, potem maż zachorował i nie pracuje a żona pracuje, tylko że mąż tej kobiety zrobił sie nerwowy, jak wynika z rozmowy z tą kobietą zawsze tak było że musiała siedzieć cicho bo mąż był wspaniały dopóki coś było nie po jego myśli, a przede wszystkim jak juz sobie wypił na jakiejs imprezie to żona mogła gadać i prosić do bólu robił i tak swoje. Problem jest teraz taki, że on jest okropnie nerwowy, leci z łapami do żony, krzyczy, awanturuje sie na każdym kroku, a na to wszystko patrzą dzieci. Jak można mu tłumaczyć jak sie wogóle nie da, on obcych wysłuchuje jest bardzo kulturalny, a ponoć jak tylko żona coś powie, to wyklina ją od różnych, wyzywa, krzyczy i mówi że nic ją to nie obchodzi. pan rozmawia ze mną normalnie, ale nie mówi dlaczego tak sie zachowuje po prostu bo tak mu sie chce, a przede wszystkim żona jeszcze dodała, że mąż wcale nie umie rozmawiać i wyrażać uczuć,masakra nie wiem jak rozmawiać z tym panem, bo co sie nie powie to jest źle. Ostatnio wyskoczył z łapami do klientki, to mu powiedziała, że jeszcze raz a wezwie policje, ale czy to skuteczne rozwiązanie? pomóżcie i doradźcie co ta kobieta ma zrobić.
katmark30
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 18 sie 2014, 9:55

Być może klient odczuwa frustrację z powodu przejęcia obowiązku utrzymania rodziny przez żonę, nie czuje się już wartościowy, wiesz co mam na myśli. Może warto porozmawiać o konkretnych sytuacjach, w których dochodzi do przemocy, przeanalizować je z punktu widzenia obu stron (skoro klient "kulturalny"i idzie z nim porozmawiać). Ja mimo wszystko doradziła bym kobiecie wzywanie policji, da to sygnał mężowi, że nie jest bezkarny a żona bezbronna, zwłaszcza jesli zachowanie to trwa od niedawna, może zapobiec to eskalacji przemocy. Jesli oboje są skłonni do rozmów o relacjach między sobą może podjęliby terapię rodzinną w poradni? Jesli facetowi zdarza się wypić, można przedstawić mu mozliwe dalekosiężne konsekwencje picia+stosowania przemocy+uczestniczenia w tym wszystkim dzieci - skutków społecznych, psychologicznych, prawnych. Poinformować żonę o mozliwościach szukania pomocy w Waszej okolicy - poradniach, grupach wsparcia itp oraz o potrzebie ochrony dzieci (męża też). Może jakaś lampka się mężowi zapali.
Lisbeth

Napisano: 27 sie 2014, 12:35

witam mam kilka pytań i9 prosiłabym o konkretne odpowiedzi:
1. na temat okresowej oceny sytuacji pracy są różne teorie (jedni piszą po miesiącu przed planem pracy inni co pół roku)wiec KIEDY PISZE SIE OKRESOWĄ OCENĘ SYTUACJI?
2. podpis na planie pracy- jeżeli wszystkie dokumenty podpisuje mi kierownik jednostki bo pracownik socjalny nie wtracas sie do tego, to czy plan pracy moze podpisac mi kierownik?????? skoro pracownik socjalny mówi ze to nie jego dział
3. robie plan pracy i działania długoterminowe to są takie np na pół roku, a krótkoterminowe na kilka tygodni- miesięcy, wiec jak rodzina zrobi mi działania krótkoterminowe to następne krótkoterminowe wpisuje w ten plan pracy pierwszy z działąniami długoterminowymi czy pisze aktualizajcę (czyli przepisuje działąnia długoterminowe i nowe działania krótkoterminowe???????????????????)
4. co jaki czas robi sie aktualizację planu pracy???????????????????????????????
z góry dziękuję za pomoc ;)
katmark30
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 63 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x