Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 64 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 27 sie 2014, 14:02

katmark, u mnie wygląda to tak (ale zastrzegam, że jest to moja praktyka niekosultowana z żadnym specjalistą 8-) ):

1. Na początku współpracy (ale po jakichś dwóch miesiącach obserwacji) piszę obszerną opisową ocenę sytuacji rodziny. To jest moje wstępne rozeznanie. Następnie, (a czasem w trakcie poznawania rodziny, bo nieraz jej członkowie oczekują pomocy na początku w jakims konkretnym obszarze a więc są działania i osiągnięty cel), konstruujemy plan pracy na celach. Niezależnie od pierwszej ocesy sytuacji i realizacji planu pracy piszę co pół roku sprawozdania z asystentury i w nich zawieram okresową ocenę sytuacji każdej rodziny. Czyli - jesli nowe półrocze zaczynem od stycznia a współprace z rodziną podjęłam w marcu, w lipcu piszę normalnie sprawozdanie z oceną okresową, w tym przypadku po czterech miesiącach. Ustawa mówi: "nie rzadziej niż co pół roku". Takie "zbiorcze" podejście jest wg mnie praktyczne.
2. To jego dział, bo plan przygotowuje się w konsultacji z PS, wg ustawy. Niech chociaż przeczyta, i podpisze :roll: chociaż w razie kontroli, to już sprawa kierownika, dlaczego nie ma podpisu PS. Ty jesteś podwładnym ;) a kierownik może podpisać wszystko, plan pracy tez ma prawo zaakceptować i złożyć podpis ;)
3. Nie bardzo rozumiem, chyba pora na drugą kawę ;) Ja mam te plany na oddzielnych kartkach, więc łatwo je ze sobą po prostu spinać. Mam plan "główny", z celami długoterminowymi i plan działań na każdy miesiąc, z celami krótkoterminowymi, działaniami i terminami. Jest chronologicznie, wystarczy spiąć spinaczem
4. Wg mnie - kiedy w trakcie pracy wyjdzie nowy obszar do działania i zwyczajnie trzeba dopisać nowe cele. Można też odejmować cele juz osiągnięte i tworzyć aktualizacje z "o jednym celem mniej" do wykonania. Aż przyjdzie ten piękny dzień, że usiądziemy przy kawce z rodziną i powiemy: "no, to juz nic nie mamy do roboty" :D
Lisbeth

Napisano: 28 sie 2014, 12:38

witam jestem asystentem rodziny od niedawna i tak czytam wszystkie wpisy, a czy każdy nowy plan pracy działań krótkoterminowych, czyli tą aktualizację podpisuje tez pracownik socjalny, czy tylko pracownik socjalny podpisuje ten pierwszy obszerny paln pracy? a na przykłąd aktualizacje planów pracy może podpisac juz kierownik?
jukar68
Praktykant
Od: 27 sie 2014, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 29 sie 2014, 8:46

U mnie tylko ten obszerny, zawierający cele główne i szczegółowe. Moim zdaniem kierownik może wszystko podpisać, także plan pracy i aktualizacje. Zresztą, on powinien wiedziec najlepiej;)
Lisbeth

Napisano: 01 wrz 2014, 9:55

witam

robie własnie plan pracy z rodziną i zastanawiam sie czy mogę napisac :
cel długoterminowy:\
1. rozpoczęcia wizyt / leczenia psychiatrycznego efekt : uzyskanie oceny psychologicznej
poniewaz cos z ta klientka jest nie tak
2. rozpoczecie zazywania tabletek antykoncepcyjnych przepisanych przez lekarza
efekt : racjonalne planowanie rodziny
poniewaz klienta ostatnio poroniła blizniaki i bardzo sie z tego ciesezyła :)
gabrysia2021

Napisano: 02 wrz 2014, 22:23

Zapraszamy do Białegostoku na III Zlot AR,
25-27 września 2014 rok
70 zł bez noclegu 130 z noclegami za 3 dni zajęć i integracji!
Szczegóły jutro na www.pimis.pl
Izabela K.

Napisano: 03 wrz 2014, 9:51

Czy ktoś mógłby mi przesłać na maila druk planu pracy, w którym są uwzględnione cele i efekty? Mam tylko ten od p. Krasiejko, a tam nie ma przewidywanych efektów. Mój mail: [email protected]
Z góry dzięki!
Basza

Napisano: 04 wrz 2014, 11:53

Basza, dokładasz kolumnę do tabelki i masz miejsce na efekt. Ja sama sobie w ogóle te druki skonstruowałam, tak jak jest dla mnie najwygodniej i najprzejrzyściej, nie musi być "odgórnie" zatwierdzony wzór ;)
Lisbeth

Napisano: 08 wrz 2014, 8:30

Witam! Czy ktoś mógłby mi wysłać materiały na których pracuje. Jestem AR od niedawna i mam tyle różnych druków a niektóre wydają mi się zbędne. Z góry dziękuje za pomoc. mój mail: [email protected]
nowa123

Napisano: 22 wrz 2014, 9:25

witam mam pytanie co mam doradzic mojej klientce, mąż ją straszy, popycha, jest strasznie agresywny, wybuchowy, wyciąga ręce do niej, przy dzieciach ją straszy, a jak powiedziała ze zadzwoni na policję to jej odpowiedział "że poderżnie jej gardło i spali ja we śnie", ze spali cały dom, co ona biedna ma robić, strasznie sie boi?????????
jukar68
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 22 wrz 2014, 10:25

zapomniałam dodać że ten pan jest po udarze mózgu, leczy sie u psychiatry, jest całkowicie niezdolny do pracy i siedzi cały dzien w domu tylko przed telewizorem i komputerem nic nie robi i wyrzywa sie na żonie jak ta wróci z pracy
jukar68
Praktykant
Zajmuję się:

Strona 64 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x