Poradnik asystenta cz. II - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 65 z 81    [ Posty: 801 ]

Napisano: 22 wrz 2014, 12:11

Przede wszystkim zgłoszenie sprawy do zespołu interdyscyplinarnego (Ty tak czy owak masz obowiązek to zrobić ale może udałoby się zmotywować klientkę by zrobiła to sama). Poza tym Twoja kilentka może: udać się na konsultację do psyciatry męża w celu powzięcia inf. o rokowaniach, zgłosić groźby kralne i fakt znęcania się na policję bądź zawiadomić prokuraturę; poprosić dzielnicowego o wizyty; mimo gróźb męża wzywać policję, zabezpieczać się "na własną rękę" (wiele porad dostępnych jest na stronie Niebieskiej Linii i w litaraturze - zamykanie w nocy drzwi sypialni na klucz, spanie z telefonem pod poduszką itp - tak, wiem, brzmi może kuriozalnie ale to są właśnie środki zaradcze na "tu i teraz", kiedy sprawy urzedowe są w toku); wiele zależy od tego jakie podłoże ma przemoc (jest wynikiem uszkodzenia mózgu? Jak funkcjonowała rodzina przed udarem męża? ale to już robota zespołu); może szukać pomocy u bliskich osób (schronienie, opieka nad dziećmi w czasie pracy). Możesz pomóc jej zbudować "mapę wsparcia" (rysujecie w formie graficznej elementy, które klientka wskazuje jako te, które mogą być pomocne w jej sytuacji, na koniec dokładasz od siebie formy instytucjonalne i inne) Myślę, że naszym, jako asystentów zadaniem jest w takich sytuacjach objęcie mozliwie największym wsparciem i motywowanie do ujawnienia faktu przemocy, korzystania z pomocy, działania na rzecz siebie i dzieci, wzmacnianie poczucia sprawczości i możliwości zmiany.
Lisbeth

Napisano: 29 wrz 2014, 0:05

Witam i pozdrawiam asystentów rodzin, Czy i ja mogę prosić o przesłanie przykładowych dokumentów, które powinien mieć asystent? zaczynam pracę na stanowisku asystenta rodziny i szukam wskazówek i wzorów dotyczących dokumentacji prowadzonej przez asystenta.
Mój adres: [email protected]
aagas
Praktykant
Od: 28 wrz 2014, 23:57
Zajmuję się:

Napisano: 14 paź 2014, 19:45

Przykłady wypełnionej dokumentacji i opisy pracy AR są

we wrześniowym nr Podlaskiego Przeglądu Społecznego

do pobrania:

https://www.rops-bialystok.pl/pps/
Izabela K.

Napisano: 15 paź 2014, 13:30

Witam, jestem asystentem od niedawna i prosiłabym o przesłanie wzoru dokumentacji, przykładową notatkę służbową. Mam jeszcze pytanie- została mi przydzielona rodzina 1-osobowa- to osoba dorosła chora psychicznie(schizofrenia paranoidalna) - czy asystentura jest możliwa??? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
kasia84

Napisano: 23 paź 2014, 11:27

ale jak? przecież AR jest dla rodzin z dziećmi, a co ma do tego osoba dorosła chora psychicznie?
jaaaa

Napisano: 01 lis 2014, 22:58

Ustawa o wspieraniu rodziny, asystentura i osoba chora psychicznie ? Kto Ciebie tam skierował ? Kierownik ? Niemożliwe - asystent rodziny jest tam, gdzie jest/są dzieci w rodzinie ..
rudka

Napisano: 02 lis 2014, 12:10

kasia84 pisze:Witam, jestem asystentem od niedawna i prosiłabym o przesłanie wzoru dokumentacji, przykładową notatkę służbową. Mam jeszcze pytanie- została mi przydzielona rodzina 1-osobowa- to osoba dorosła chora psychicznie(schizofrenia paranoidalna) - czy asystentura jest możliwa??? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Socjalny cię tam posłał ???!!! złośliwi wobec siebie i wobec AR
Gość

Napisano: 03 lis 2014, 10:25

Asystenci Kochani, czy dostajecie z PCPR pismo o udzielenie informacji o rodzinie biologicznej, sytuacji socjalno-bytowej rodziny, problemach, komunikacji, relacjach miedzy członkami, życiu codziennym, rozwojem dzieci, sytuacji szkolnej, zdrowotnej, funkcjonowaniu rodzicielskiemu, stanu bezpieczeństwa dzieci , funkcjonowaniu społecznemu rodziny, mocnych i słabych stronach rodziny.... a dzieci są umieszczone w rodzinie zastępczej. Kto to ma robić? AR? socjalny? Socjalny mnie oddaje "bo ty jeździsz do rodziny"; a socjalną i zdrowotną sytuację to skąd mam wziąć?? - iść do pedagoga szkolnego? a zdrowotną skąd? do ośrodka zdrowia? - a jeżeli dzieci są pod specjalistyczną opieką? to co wówczas, skąd informacje wezmę?

wg mnie powinien to zrobić socjalny bo ma dostęp do rodziny biologicznej i zastępczej
jaaaa

Napisano: 03 lis 2014, 14:30

proszę o pomoc czy my jako asystenci możemy złożyć wniosek do Gminnej Komisji ds. Rozwiązywania Problemów Alkoholowych o skierowanie na leczenie odwykowego swojego klienta?? Ojciec pije , jest niepełnosprawne dziecko, konkubina go kryje i mnie okłamuje , że on nie pije, były interwencje policji bo zakłócał spokój sąsiadom, żadne argumenty na niego nie działają więc moje pytanie czy ja mogę to zrobić???????? Pilnie proszę o odpowiedź
olqa

Napisano: 03 lis 2014, 14:55

wniosek do GKRPA może złozyć każdy.

ja w swojej karierze asystenta złożyłam taki 1 wniosek, kiedy wykorzystałam już wszystkie metody współpracy z rodziną a sytuacja nadal była beznadziejna.

już o tym pisałam na forum.... spotkało się to z ogromną krytyką.
każdy asystent pracuje inaczej, nie chce niczego sugerować

ja wniosek złożyłam, uważam, że w mojej sytuacji było to zasadne, podejmując decyzje sami ponosimy za to odpowiedzialność

ja uważam, że wniosek to też pomoc, czasami jedyną pomocą jest uzmysłowienie problemu.
ale powtarzam to TYLKO MOJA OPINIA.
muffinek84

Strona 65 z 81    [ Posty: 801 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x