Parę wątków temu podpytywałam Was o czynsz ze spółdzielni mieszkaniowej i składniki, które w ramach tego czynszu biorę do wydatku lub nie oraz które przyrównać do stawek gminnych.
Bardzo mi pomogliście „Krwawa” za co jeszcze raz dziękuję ale mam jeszcze jedno pytanie w tym temacie … a mianowicie :
Wnioskodawca wynajmuje mieszkanie od prywatnego właściciela i to mieszkanie jest w zasobach spółdzielni mieszkaniowej.
Do wydatków takiego wnioskodawcy przyjmuję kwotę czynszu potwierdzoną przez spółdzielnię (pomniejszam ją o składniki które nie wchodzą do opłat oraz przyrównuję inne składniki z wysokością gminnej stawki czynszu ) dla przykładu niech to będzie kwota 300 zł.
Jest też kwota opłaty, którą wnioskodawca płaci zgodnie z umową właścicielowi mieszkania – czyli ja do wydatków przyjmuję kwotę czynszu obliczoną (przyrównaną) również wg stawki gminnej np.
2,85 +50% (podwyższenie stawki bazowej za wodociąg+łazienkę+kanalizację+CO+CW) = 4,28 x 61,66 m2 = 263,90 zł.
W tej sytuacji przyjmę do wydatków czynsz dla spółdzielni 300 zł i czynsz dla właściciela lokalu 263,90 zł a jeżeli powierzchnia lokalu jest większa od normatywnej to 300+263,90 = 563,90 : 61,66 m2 x 55,00 m2 = 502,99.
Proszę zweryfikujcie czy dobrze przyjmuję wartości wydatków i czy moje obliczenia są dobre.
Dziekuję bardzo