witajcie, poczytałam tak sobie te wasze wypowiedzi i sama nie wiem co o tym myśleć. Przez 15 lat pracowałam jako wykładowca na jednej z renomowanych uczelni ( nie wymienię jej nazwy). Mam uprawnienia do wykonywania zawodu pracownik socjalny. Kształciłam pracowników socjalnych (sama tez mam studia w tym zakresie i doktorat). Studenci byli różni, ale świadomi swojej pracy i warunków tej pracy. Część z nich pracuje w zawodzie. Nie zgodzę się z twierdzeniem, że studia pedagogiczne, czy socjologia są łatwiejsze. Na każdym kierunku studiów trzeba się uczyć i kombinować również- to cecha każdego studenta. Nie należałam do osób, które niechętnie wstawały do pracy bo jej nie lubiły- przeciwnie. Wynagrodzenie, kontakt ze studentami, dyskusje jakie z nimi prowadziłam dawały wielkie poczucie satysfakcji w aspekcie podmiotowym i przedmiotowym. Podjęłam jednak decyzję , że rezygnuje z pracy wykładowcy i znalazłam pracę jako pracownik socjalny w gminie wiejskiej. I to był strzał w dziesiątkę! Finansowo straciłam, ale jestem bliżej ludzi i ich spraw - czuję się potrzebna, robię to co lubię i potrafię. Piszecie ,że niektórzy dostają się do tej pracy po znajomościach. Może tak jest. Ja miałam inny problem - tytuł doktora. Ileż musiałam się natłumaczyć, że moje wykształcenie nie stanowi dla nikogo zagrożenia , w tym dla kierownictwa, ile razy słyszałam ,że mam za wysokie kwalifikacje... Moim zdaniem trzeba mieć świadomość swojej pracy i warunków w jakich jest ona wykonywana. Decydując się na wybór tego zawodu trzeba mieć wielki szacunek dla człowieka. Wiedzieć ,że praca z "żywą materią" daje tyle samo satysfakcji, zadowolenia i poczucia spełnienia, co złości, frustracji i niezadowolenia. Ja do pracy na uczelni nie mam zamiaru wracać , chociaż korzyści z tego płynące były duże

Jestem zadowolona z tego co robię i nie mam zamiaru rezygnować z tej pracy chociaż czasami bywa ciężko. To moja osobista refleksja. Jestem zdania, że praca socjalna nie jest dla wszystkich, więc jak ktoś "nie czuje tematu" to niech pomyśli nad zmianą zawodu. Klientom to podpowiadamy więc sami też musimy wiedzieć ,że mamy taką opcję. Zaraz pewnie dostane lawinę komentarzy, ale tak ja to czuję.