Praca asystenta w niedzielę - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 06 lis 2014, 21:25

CZy asystent może odwiedzać swoich podopiecznych w niedzielę?
Ola889

Napisano: 06 lis 2014, 22:37

Ale po co? Czy wy nie macie co robić, nie potrzebujecie odpocząć od rodzin a i rodziny też mają prawo do spokoju w niedzielę?
Bronka

Napisano: 07 lis 2014, 19:41

Jeśli trzeba, to jadę. Ja w ogóle lubię mój nienormowany czas pracy i jak potrzebuję, robię sobie wolne w środku tygodnia, za to jestem u kogoś w niedzielę (choć rzadko). Są rodziny, dla których spatkania w niedzielę rzeczywiście nie byłyby mile widziane i szanuję to. Ale mam też taką, dla której spotkania z asystentem były na początku możliwe tylko w weekend i też się dostosowałam. Mam też klientkę zagrożona samobójstwem, więc jeśli dochodzą do mnie sygnały, że coś może być nie tak, jadę nie patrząc czy to świątek czy piątek. Pozdrawiam
Lisbeth

Napisano: 07 lis 2014, 19:52

Ale ja pracuję na um-zlec, nie wiem czy praca w niedzielę mimo zadaniowego czasu pracy jest zgodna z Kodeksem Pracy, trzeba by tam poszukać.
Lisbeth

Napisano: 07 lis 2014, 23:29

właśnie tez się nad tym zastanawiam - czy jest to zgodne z KOdeksem Pracy. Ja też pracuje na um. - zlecenie. Jak to w życiu sytuacje są różne, ale prywatność nasi podopieczni też potrzebują.Ogólnie staram się nie odwiedzać swoich podopiecznych w niedzielę,ale jak sytuacja tego wymaga to jadę. ;)
Pozdrawiam
xx34

Napisano: 08 lis 2014, 11:03

Witam, przychylam się do tego, co napisała Bronka, nie pracuję w niedzielę z kilku powodów:
1. mam prawo do odpoczynku a moja rodzina do normalności.
2.sprawy zawodowe załatwiamy w tygodniu.
3.dla współpracujących rodzin jestem obcą osobą z instytucji i choćby nie wiem jaka pozytywna była relacja ich "mir domowy" zostaje naruszony.
4.zdaję sobie sprawę, że za kilka miesięcy ich zostawię więc tym bardziej ich funkcjonowanie w weekendy musi być też poprawne.
5.rodziny nie mogą czuć się "osaczone" bo to mija się z założeniem asystentury.
6.moje rodziny także pracują w tygodniu więc mają prawo do odpoczynku wg swojego planu ( należy pamiętać, że każda rodzina powinna mieć swoją strukturę, organizację czasu wolnego, powtarzalność pewnych czynności i my też czasami mamy różne dni niekoniecznie mamy ochotę na "gości").
Pozdrawiam :)
Majka2

Napisano: 08 lis 2014, 21:37

Rozdział 7 - Praca w niedziele i święta

Art. 1519.

§1. Dniami wolnymi od pracy są niedziele i święta określone w przepisach o dniach wolnych od pracy.

§2. Za prace w niedzielę i święto uważa się prace wykonywaną między godziną 6.00 w tym dniu a godziną 6.00 w następnym dniu, chyba że u danego pracodawcy została ustalona inna godzina.

Art. 15110.

Praca w niedziele i święta jest dozwolona:
1.w razie konieczności prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii,
2.w ruchu ciągłym,
3.przy pracy zmianowej,
4.przy niezbędnych remontach,
5.w transporcie i w komunikacji,
6.w zakładowych strażach pożarnych i w zakładowych służbach ratowniczych,
7.przy pilnowaniu mienia lub ochronie osób,
8.w rolnictwie i hodowli,
9.przy wykonywaniu prac koniecznych ze względu na ich użyteczność społeczną i codzienne potrzeby ludności, w szczególności w: a.(uchylona),
b.zakładach świadczących usługi dla ludności,
c.gastronomii,
d.zakładach hotelarskich,
e.jednostkach gospodarki komunalnej,
f.zakładach opieki zdrowotnej i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych,
g.jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej oraz jednostkach organizacyjnych wspierania rodziny i systemu pieczy zastępczej zapewniających całodobową opiekę,
h.zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, oświaty, turystyki i wypoczynku,

10.w stosunku do pracowników zatrudnionych w systemie czasu pracy, w którym praca jest świadczona wyłącznie w piątki, soboty, niedziele i święta.
11.przy wykonywaniu prac: a.polegających na świadczeniu usług z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu przepisów o świadczeniu usług drogą elektroniczną lub urządzeń telekomunikacyjnych w rozumieniu przepisów prawa telekomunikacyjnego, odbieranych poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli zgodnie z przepisami obowiązującymi odbiorcę usługi, dni, o których mowa w art. 1519 § 1, są u niego dniami pracy,
b.zapewniających możliwość świadczenia usług, o których mowa w lit. a.

Wynika z tego, odpowiadając na pytanie Oli, że asystenci zatrudnieni w ramach umowy o pracę nie mogą pracowac w niedzielę, natomiast zatrudnieni na um-zlec nie mają żadnych ograniczeń poza tymi wynikającymi z porozumienia zawartego z rodziną.
Lisbeth

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x