teczka osobowa - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 17 lis 2014, 15:33

Witam chcę się dowiedzieć jak to jet u was czy niebieska karta A, C i D znajduje się w odrębnej teczce osobowej osoby dotkniętej przemocą czy u przewodniczącego zespołu, a jak z pozostałymi dokumentami np. notatki służbowe, protokoły, monitorning - orginały u przewodniczącego a u nas kopie. Jestem z lubelskiego.
ada!!!

Napisano: 17 lis 2014, 16:07

Dokumentacja ZI i GR ma być w OPS. My wszystkie dokumenty dotyczące rodziny mamy w jednej teczce tj.: NK, notayki, wezwania i zaproszenia na GR, Zawiadomienia członków GR o posiedzeniu GR, notatki służbowe z monitoringu, Plany działania i protokoły z GR, pisma do Sądu, wnioski na GKRPA itp.
~lutka

Napisano: 14 sty 2015, 22:32

Jeżeli ofiara przemocy chce wglądu w swoją teczkę, możemy jej ją udostępnić?
Sara123

Napisano: 14 sty 2015, 22:36

A co takiego zobaczy czego nie możecie jej powiedzieć ???? hmm??
Nie może zaglądnąć!!!!!!!!!!! i tyle
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2015, 10:23

A dlaczego nie może zaglądać? Nie bo nie? A jeśli chce zajrzeć, bo właśnie nie wszystko zostało powiedziane, bo są wątpliwości? Co znaczy NIE?
roz

Napisano: 17 sty 2015, 18:18

Nie pyskuj...bo odnoszę takie właśnie wrażenie. Irytuje mnie to tym bardziej kiedy ktoś pyta o podstawy elementarne z zakresu przemocy.
Odpwiadam : Ponieważ jest podstawa prawna, która wyrażnie mówi komu dokumenty mają być udostępnione.To po pierwsze.Po drugie, po to zaprasza się osobę pokrzywdzoną / ofiarę- na spotkanie indywidualne ZI/Gr- żeby jej wszystko powiedzieć i rozwiać jej wszelkie wątpliwości..
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2015, 19:28

Co to znaczy nie pyskuj? Kim Ty jesteś że sobie pozwalasz na takie teksty? Czyżbyś była jedną z szeregu agresywnych pańć z OPSu? Kto i kiedy zaprasza osobę pokrzywdzoną na indywidualne rozmowy? Podaj podstawę prawną, która zabrania udostępniania dokumentacji Niebieskiej Karty osobie pokrzywdzonej. Podkreślam, która ZABRANIA.
roz

Napisano: 17 sty 2015, 20:37

Wybrałam kilka zapisów - (nie będą cię bowiem uczyć, jesteśmy bowiem kilak dobrych lat po Rozporządzeniu i kilaknaście po Ustawie.)
Oto najistotniejsze w przedmiotowj sprawie.
Pytasz :
ad.1 Kto i kiedy zaprasza osobę pokrzywdzoną na indywidualne rozmowy?
Moja odopwiedź:
-par.8.1 ust. Na posiedzeniu członkowie zespołu interdyscyplinarnego lub grupy roboczej w obecności zaproszonej osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie, dokonują analizy sytuacji rodziny i wypełniają formularz „Niebieska Karta — C”- niewątpliwie rozmowa ma charakter indywidualny.

Moja uwaga do powyższego - niewątpliwie rozmowa ma charakter indywidualny. Mało tego osobie tej, powinnaś ułożyć tzw: indywidualny plan pomocy ? masz wątpliwości

kolejny przykład to

-par.17.1 ust.2 czyli :
Spotkania z osobami, co do których istnieje podejrzenie, że są dotknięte przemocą w rodzinie, oraz osobami, wobec których istnieje podejrzenie, że stosują przemoc w rodzinie, nie mogą być organizowane w tym samym miejscu i czasie.."
Moja uwaga : ten zapis także wsakzuje na to, że są rozmowy mają charakre rozmów indywidulanych..zapewnić dyskrecję, swobodę wypowiedzi. czyli w/g zapisu jak niżej , który brzmi:
4. Rozmowę z osobą, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie, przeprowadza się w warunkach gwarantujących swobodę wypowiedzi i poszanowanie godności tej osoby oraz zapewniających jej bezpieczeństwo.

kolejne na temat twojego pytania " Kto i kiedy..?
-przypominam, że sprawcę się Wzywa ( robi to przewodniczący ) a ofiarę Zaprasza ( robi to Gr/ZI jako zespół) .
ad. 2
Ofiara nie może mieć żadnych wątpliwości że udzielno jej niezbędnych informacji, po to bowiem działacie INTERDYSCYPLINARNIE - i tutaj mamy np:
W ramach procedury pracownik socjalny jednostki organizacyjnej pomocy społecznej:

1) diagnozuje sytuację i potrzeby osoby, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie;!!!

2) udziela kompleksowych !!!! informacji o:

a) możliwościach uzyskania pomocy, w szczególności psychologicznej, prawnej, socjalnej i pedagogicznej, oraz wsparcia, w tym o instytucjach i podmiotach świadczących specjalistyczną pomoc na rzecz osób dotkniętych przemocą w rodzinie,

b) formach pomocy dzieciom doznającym przemocy w rodzinie oraz o instytucjach i podmiotach świadczących tę pomoc,!!

c) możliwościach podjęcia dalszych działań mających na celu poprawę sytuacji osoby, co do której istnieje podejrzenie że jest dotknięta przemocą...itd itd..

ad. 3 .Twoje kolejne pytanie.
" Podaj podstawę prawną, która zabrania udostępniania dokumentacji Niebieskiej Karty osobie pokrzywdzonej. Podkreślam, która ZABRANIA.

MOja odpowiedź.

1. Wszystkie działania są dokumentowane.

2. W przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa dokumenty, o których mowa w ust. 1, są przekazywane organom właściwym do prowadzenia postępowania przygotowawczego.
Moja uwaga. Na 1000- sposobów Wydziały i MInisterstwo interpretowało ten zapis ze wskazaniem takim, że oprócz w/w dokumentów nie udostępnia się nikomu . NIe badź głupia . Nigdzie nie będzie napisane ZABRONIONE.
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2015, 20:58

Forum służy do wymiany informacji i opinii, jesteś agresywna, mam nadzieję, że w stosunku do swoich "podopiecznych" tak się nie zachowujesz. Podałaś mi mnóstwo artykułów, które znam, umiem czytać, pytam się o praktykę, bo ta nie ma nic wspólnego z artykułami. Nie podałaś mi żadnego prawodawstwa, które zabrania ofierze dostępu do jej dokumentów. A tak właściwie to jaki masz problem z udostępnieniem informacji ofierze przemocy o przebiegu NK? Jakieś tajemnice?
zez

Napisano: 17 sty 2015, 21:00

celem wyjaśnienia.
"Nie pyskuj " -to rodzaj mojej ekspresji, wyraz negatywnych ( ale nie agresywnych )emocji, niezadowolenia ..- ujęte w lapidarnym skrócie.
Tak czasem mam. Nie ma się tym co przejmować.
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x