Nie wiem geniuszu, bo ze świadczeń rodzinnych to dostaje co najwyżej zasiłek pielęgnacyjny który nie jest zależny od dochodu, czyli nie sprawdzamy dochodu takich osób, nie wiemy czy pracują, co dostają z pomocy społecznej (jeśli dostają) itd.
do ~..
a mój znajomy ma nie całe 800 zł renty inwalidzkiej [i niestety , stan zdrowia nie pozwala mu dorobić] dwoje dzieci w wieku gimnazjalnym a żona od tego miesiąca zarejestrowana w PUP bo zakład pracy ogłosił upadłość
zapominasz Elmer, że nie zawsze są to 2 osoby, zazwyczaj to samotna matka (w sensie po rozwodzie , z alimentami i kilkorgiem dzieci, tatusiowie mają to do siebie, że w obliczu problemów biorą nogi za pas, i nie mow, że nie, bo tak jest w co najmniej 75%
Pytanie było o osobę samotną - to raz. A dwa, że samotna matka po rozwodzie z alimentami w sytuacji kiedy ma dwoje dzieci, dostanie dodatkowo do 1000zł z funduszu alimentacyjnego, od 154zł do 232zł zasiłku rodzinnego, dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji do ZR - od 60 do 80zł, + 100 na rozpoczęcie roku. Jeśli ma 3 dzieci, to dodatkowo, dodatek z tytułu wielodzietności 80zł + dodatkowo do 500zł alimentów - pomocy społecznej i tej z innych instytucji nie dotykam w ogóle bo to nie moja działka. Czyli z mojej sekcji matka z dwójką dzieci (w tym jedno niepełnosprawne) dostanie maksymalnie około 2300 na rękę.