Takie informacje krążą po Łodzi. W centrum nie przewidziano etetu dla pracownika socjalnego.
Czy na forum jest ktoś z Łodzi kto mógłby się do tego odnieść?
U nas też miało nie być pracownika socjalnego,ale Urząd wypowiedział się głośno jak Oni czyli Powiat widzi centrum a zatem placówki bez pracownika socjalnego no i teraz jest pracownik socjalny w Centrum, który obsługuje placówki.Dużo roboty,ale co ma zrobić. Podzwoń i dowiedz się jak jest w innych Centrach. Ja z moich kontaktów wiem,że Centra mają na etacie pracowników socjalnych bo inaczej się nie da-kto niby ma wykonywać brudna robotę-wychowawcy? i tak mają dość dość już swoich obowiązków i pracy.
Witam,
czytając literalnie ustawę to pracownik musi być zatrudniony w placówce op - wych.
Centrum Adm. ma w zamyśle, wg. autorów ustawy o pi(e)czy wspólnie obsługiwać parę placówek op - wych (aby obniżyć koszty działaności - słuszny zamysł), a zatem powinno być (to Centrum) jedną placówką budżetową (wraz z placówkami) - jeden dyrektor, wspólna księgowość, kadry, pedaggog, psycholog, itp. W takiej sytuacji pracownik socjalny zatrudniony jest w Centrum, a pracę świadczy w poszczególnych placówkach podległych Centrum.
Szczegolnie zasadne jest zatrudnianie prac. socjal. teraz gdy sądy u nas scedowały decyzje o urlopowaniach na placówki op- wych.
Pozdr.
Wojtku - piszesz \"czytając literalnie ustawę to pracownik socjalny musi być zatrudniony w placówce op - wych\", właśnie nie mogę doszukać się konkretnego aktu prawnego z wykazem stanowisk w placówce opiekuńczo-wych. Który z aktów prawnych o tym wprost mówi?